2.3.20

Η Τουρκία, αποτελεί Στρατηγικό διακύβευμα για ΗΠΑ και Ρωσία και αυτό είναι πρόβλημα για την Ελλάδα

Του Χρήστου Καπούτση


Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο, από την περιοχή Καστανιές του Έβρου μέχρι το Καστελόριζο. Επιχειρείται, μεθοδευμένη παραβίαση των ελληνικών συνόρων, από χιλιάδες «παραπλανημένους» και ταλαιπωρημένους αλλοδαπούς.
Το  προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι δημιούργημα,  γεωπολιτικών εξελίξεων, διεθνών συσχετισμών, στρατιωτικών επεμβάσεων, βομβαρδισμού αμάχων πληθυσμών, αλλά και πολιτικής εργαλειοποίησής  του,  από το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν.
Και ακόμη,  απροθυμίας ή και αδυναμίας  της Ε.Ε., να αναλάβει τις ευθύνες,  που της αναλογούν, ενώ το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αδιαφορούν, διότι, δεν θέλουν, η ήδη προβληματική σχέση τους με την Τουρκία, να επιδεινωθεί και  να καταστεί συγκρουσιακή με την Άγκυρα. Η Τουρκία παίζει στο ανατολίτικο παζάρι με Μόσχα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και ποντάρει στο ότι, κανείς δεν θέλει να χάσει  την Τουρκία σύμμαχο. Έτσι , η Ελλάδα, παλεύει μόνη και αβοήθητη να αντιμετωπίσει, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό και εξελίσσεται σε μείζονα εθνική απειλή.

Είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες/μετανάστες επιχειρούν μαζική εισβολή στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω Έβρου, γεγονός που (και) οι ελληνικές αρχές το συνδέουν με τις απειλές του προέδρου Ερντογάν με αφορμή τις εξελίξεις στην Συρία. 
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους στόχους του Τ. Ερντογάν, η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη, να διαφυλάξει, με κάθε πρόσφορο μέσο, το απαραβίαστο των Ελληνικών Συνόρων, όπως αρμόζει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Μετά την κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας». Το κλίμα είναι τεταμένο,  τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα,  με την κυβέρνηση, που δείχνει να δυσκολεύεται να σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος του προσφυγικού. Και η ευχή είναι,  να πρυτανεύσει η λογική και να μην ξεφύγει η κατάσταση και καταστεί ανεξέλεγκτη. Στα σύνορα, υπάρχει Στρατός που οπλοφορεί και έχει πολύ συγκεκριμένη αποστολή.
Είναι εμπρηστική η δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν:  «Ανοίξαμε τα σύνορα. Μέχρι σήμερα το πρωί, περίπου 18.000 άτομα κινήθηκαν για να περάσουν απέναντι και πιστεύω πως σήμερα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στις 30.000. Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα στο μέλλον».  Και η ελληνική Απάντηση: Οι ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ενισχύονται διαρκώς,  ενώ δυνάμεις καταφθάνουν και από την Κεντρική Μακεδονία για να μπλοκάρουν όλα τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και στην περιοχή  Καστανιές βόρεια του νομού Έβρου. Στην περιοχή του Έβρου, βρίσκονται και μονάδες των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Προβληματισμός μεγάλος υπάρχει στην Κυβέρνηση για το  αν και πως,  θα χρησιμοποιηθεί ο Στρατός, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί πρόσφυγες και μετανάστες , σπάσουν το φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο και επιχειρήσουν την βίαιη είσοδό τους  στην Ελληνική Επικράτεια, απωθώντας τους φρουρούς των συνόρων μας τους στρατιώτες, που υπηρετούν εκεί στην πατρίδα.      
Τα όσα συμβαίνουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο, σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. 
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Τραγικές είναι οι συνέπειες για τους Λαούς των κρατών της περιοχής και το σημαντικότερο είναι, ότι ολόκληρη αυτή η περιοχή απειλείται , με αποσταθεροποίηση.
Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Συρία, επιβεβαιώθηκε η  διάσταση απόψεων Τουρκίας και Ρωσίας και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο.
Όμως, η μεγάλη Εικόνα, ο γεωστρατηγικό και ενεργειακός ανταγωνισμός στην περιοχή, είναι  ιδιαιτέρως ανησυχητική και επικίνδυνη, καθότι εγκυμονεί κινδύνους για γενικότερη ανάφλεξη, αλλά και εξόχως απειλητική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και ο λόγος είναι ότι: Η Δύση (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.)  επιθυμεί με κάθε τρόπο να επαναφέρει την Τουρκία ΣΤΗ Δυτική Συμμαχία. Για αυτό, δεν καταδικάζει τις προκλητικά παράνομες επιλογές του Τ. Ερντογάν. Από τη άλλη πλευρά, η Ρωσία, επιθυμεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Η Μόσχα επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις εξάρτυσης στους στρατιωτικούς   εξοπλισμούς με την Άγκυρα και μέσω της διπλωματίας των εξοπλισμών να ασκήσει πολιτική και διπλωματική επιρροή στις επιλογές του Τ. Ερντογάν . Η Τουρκία χρησιμεύει στη ρωσική εξωτερική πολιτική ως πυλώνας αποσταθεροποίησης μέσω της διαίρεσης του κύριου αντιπάλου, του ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί  και δικαίως, ως «ενεργούμενο»  των ΗΠΑ. Άρα η Τουρκία, αποτελεί το Στρατηγικό διακύβευμα δυο ισχυρών αντίπαλων υπερδυνάμεων,  της Ρωσίας  και της  Αμερικής, αλλά  και του ΝΑΤΟ.

Κοντολογίς, να μην περιμένει η Ελλάδα ενεργό στήριξη από ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στην «υβριδική επίθεση»,  που δέχεται από την Τουρκία, με αιχμή ορδές  αλλοδαπών.  Και θεωρώ αυτονόητο, ότι πολιτικά κόμματα και πολίτες, θα στηρίξουν τις επιλογές της Κυβέρνησης. Απαιτείται, κοινωνική συνοχή και ομοψυχία, καθώς απειλούνται ζωτικά εθνικά συμφέροντα.      
militaire