19.2.20

Άγκυρα: «Μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων από τον ΟΗΕ θα επιστρέψει το Oruc Reis για έρευνες στην Κρήτη»

Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak η οποία αποτελεί την «φωνή» του Ερντογάν, αναφέρει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας–Λιβύης από τον ΟΗΕ, θα δοθεί άδεια για έρευνες στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης, εντός δηλαδή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Oruc Reis θα ξεκινήσει επομένως δραστηριότητες στην περιοχή και αυτό σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πολλές επιλογές για να αντιδράσει.
Η Yeni Safak αναφέρει ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση (σ.σ. για έρευνες) ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν φέτος.
H Yeni Safak δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα. Θεωρείται πως απηχεί με ακρίβεια τις διαθέσεις και τις απόψεις του Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο διευθυντής της είναι ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ εκ των πιο στενών φίλω και συμβούλων του Τούρκου προέδρου.
Türkiye ile Libya arasındaki Dolmabahçe Anlaşması BM tarafından yayınladıktan sonra Oruç Reis araştırma gemisi Yunan işgaline konu olan sözde 15 numaralı parsel bölgesine gönderilecek.https://www.yenisafak.com/gundem/giritin-ruhsati-hazir-3526181 
Προβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Yeni Şafak
Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis είχε εισβάλλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Πεντάγωνο που έδωσε εντολή στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει στην περιοχή και να παρακολουθεί τις κινήσεις του πλοίου.
Μετά από μερικές ώρες, το τουρκικό σκάφος άρχισε να κινείται ανατολικά και τελικά εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Αθήνα αναμένει την ανάρτηση των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης με βάση τις οποίες η Τουρκία αρπάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.
pronews