29.2.20

Συνεχίζεται η εισροή μεταναστών στον Έβρο - Ολομέτωπες συγκρούσεις με την αστυνομία


Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ένταση στη μεθόριο του Έβρου με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και τις ενισχυμένες δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.
Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ καταφθάνουν από την Παρασκευή το απόγευμα στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.
Οι μετανάστες που βρίσκονται στο «σημείο μηδέν», μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, ανέρχονται πλέον σε περίπου δύο χιλιάδες. Όπως μεταδίδεται, πολλοί από αυτούς επιτίθενται κατά των ελληνικών δυνάμεων που έχουν συνταχθεί εκεί πετώντας φλέγόμενα ξύλα και πέτρες και εξαπολύοντας υβριστικά συνθήματα.
Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ’ όπου την Παρασκευή επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.
Αρκετές ήταν το βράδυ και οι αναφορές για πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά των συνόρων στον αέρα, ως αποτρεπτικό μέσο επιστροφής των μεταναστών/προσφύγων.
Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.
AP 20060296434412
Πηγή: Ismail Coskun/IHA via AP

4.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέχρι στιγμής, έχουν αποτραπεί 4.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, ενώ 66 μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, κρατούνται
«Οι 66 αυτοί μετανάστες δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για «οργανωμένη, μαζική και παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων» της χώρας.