4.1.20

Πολεμικό Ναυτικό: Οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των βαρέων τορπιλών


Σε μία συνολική, ολοκληρωμένη λύση για την ανανέωση και αναβάθμιση του οπλοστασίου των βαρέων τορπιλών (διαμετρήματος 21 ιντσών – 533 χιλ.) έχει προσανατολιστεί το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Συγκεκριμένα το επί πολλά έτη κυοφορούμενο πρόγραμμα προμήθειας νέων τορπιλών βαρέος τύπου για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) και το μοναδικό του τύπου ΩΚΕΑΝΟΣ (Type 209/1200 AIP [Air Independent Propulsion]) θα υλοποιηθεί στη βάση αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνει τους ακόλουθους τρεις πυλώνες:
>Προμήθεια νέας παραγωγής τορπιλών βαρέος τύπου με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες ώστε να μεγιστοποιηθεί το επιχειρησιακό αποτέλεσμα των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) και το μοναδικού τύπου ΩΚΕΑΝΟΣ (Type 209/1200 AIP [Air Independent Propulsion]), που σήμερα αποτελούν τον κυρίαρχη δύναμη στους βυθούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και σε ανοικτές πηγές πληροφοριών κάθε υποβρύχιο των ανωτέρω τύπων διαθέτει οκτώ τορπιλοσωλήνες και έξι θέσεις εφεδρικών όπλων (δηλαδή απαιτεί 14 όπλα για τον πλήρη εξοπλισμό του).
Επίσης υπενθυμίζεται ότι τόσο τα υποβρύχια Type 214 όσο και το υποβρύχιο τύπου ΩΚΕΑΝΟΣ διαθέτουν δυνατότητα μεταφοράς και εκτόξευσης εγκιβωτισμένων (encapsulated) κατευθυνόμενων βλημάτων κατά στόχων επιφανείας UGM-84 Harpoon και η γενική πρακτική είναι η μεταφορά δύο όπλων του τύπου.
Κατά συνέπεια κάθε υποβρύχιο εξοπλίζεται με δύο κατευθυνόμενα βλήματα UGM-84 Harpoon και 12 τορπίλες βαρέος τύπου. Άρα η θεωρητική απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 τορπίλες (πέντε υποβρύχια x 12 όπλα). Όμως εκτιμάται ότι για οικονομικούς λόγους η προμήθεια θα αφορά μικρότερο αριθμό νέων τορπιλών βαρέος τύπου (κατά το Jane’s Navy International θα αποκτηθούν 36 νέες τορπίλες).
>Η γενική συντήρηση, επισκευή και ριζική αναβάθμιση αριθμού βαρέων τορπιλών τύπου AEG Aktiengesellschaft Marinetechnik (στη συνέχεια STN-Atlas Elektronik Underwater Technology και σήμερα Atlas Elektronik) SUT (Surface and Underwater Target).
Σημειώνεται ότι με βάση ανοικτές πηγές το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 112 τορπίλες SUT Mod. 0 που η προμήθεια τους έγινε τις αρχές της δεκαετίας του 1980 για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων Type 209. Με βάση τον σχεδιασμό που προκρίθηκε πρόκειται να υποστεί ριζική αναβάθμιση αριθμός τορπιλών τύπου SUT ώστε να αποκτήσει επιχειρησιακές αποδόσεις παραπλήσιες των τορπιλών νέας τεχνολογίας.
Η ριζική αναβάθμιση περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέου συστήματος πρόωσης (συσσωρευτής / κινητήρας / προπέλα) και νέου συστήματος καθοδήγησης. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τορπιλών που θα υποβληθεί σε ριζική αναβάθμιση πληροφορίες δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 24 όπλα (ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 60 όπλων που προαναφέρθηκε).
Ταυτόχρονα το σύνολο των υπολοίπων τορπιλών τύπου SUT θα υποβληθεί σε πρόγραμμα γενικής συντήρησης και επισκευής (αντικατάσταση των συσσωρευτών, καλωδιώσεων, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται το σύνολο του αποθέματος των τορπιλών SUT και διασφαλίζεται ότι το σύνολο των υποβρυχίων τύπου 209/1100 (ΓΛΑΥΚΟΣ) και 209/1200 (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) θα εξοπλιστεί με ύφαλα όπλα αυξημένης αξιοπιστίας και βελτιωμένων επιχειρησιακών επιδόσεων.
>Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, τόσο στην παραγωγή των νέων τορπιλών όσο και τη γενική συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση των τορπιλών SUT της εγχώριας βιομηχανικής βάσης ώστε να διασφαλιστεί βιομηχανικό έργο και το κυριότερο η σε βάθος χρόνου ασφάλεια εφοδιασμού. Εκτιμάται ότι εντός του Ιανουαρίου 2020 θα αρχίσουν οι επίσημες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος.
defence-point