12.1.20

Ταραχές στο Ιράν: Οι Ιρανοί συνέλαβαν τον Βρετανό πρέσβη για υποκίνηση διαδηλώσεων!

Υπό κράτηση τέθηκε χθες το βράδυ ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράν, Ρομπ Μακέρ, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα το Σάββατο στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», ο Βρετανός διπλωμάτης προσήχθη για «οργάνωση και συμμετοχή» των κινητοποιήσεων, μπροστά από το πανεπιστήμιο «Αμίρ Καμπίρ».
Λίγο αργότερα, βέβαια, οι ιρανικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο, δίχως να του απαγγείλουν κατηγορίες.
«Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος παραβρέθηκε στη διαδήλωση και συμμετείχε στην οργάνωσή της, τέθηκε υπό κράτηση για μερικές ώρες» γνωστοποίησε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.
Τόνισε δε, ότι ο διπλωμάτης θα κληθεί για εξηγήσεις την Κυριακή στο κτίριο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η σύλληψη του πρέσβη στην Τεχεράνη, χωρίς αιτία και εξήγηση, αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση του διεθνούς δίκαιου» ανακοίνωσε, από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των ανώτατων αρχών της χώρας, μετά την παραδοχή των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης ότι κατέρριψαν ένα επιβατηγό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.
Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός του κατέρριψε εξαιτίας ενός «ολέθριου λάθους» ένα ουκρανικό αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, λέγοντας ότι η αεράμυνά του εκτόξευσε πύραυλο κατά λάθος ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.
Επί ημέρες το Ιράν αρνούνταν ότι είχε καταρρίψει το αεροσκάφος, αν και ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε σήμερα πως είχε ενημερώσει τις αρχές για το ακούσιο πυραυλικό πλήγμα την ημέρα που συνέβη.
Ξένες κυβερνήσεις καταδίκασαν την ενέργεια του Ιράν, με την Ουκρανία να απαιτεί αποζημιώσεις και αξιωματούχο των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει την κατάρριψη παράτολμη ενέργεια, αν και η Βρετανία δήλωσε πως η παραδοχή της Τεχεράνης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και κάλεσε σε αποκλιμάκωση των εντάσεων.
pronews