9.12.19

Έτσι θα χτυπήσει η "Διδώ"


Νέο κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει τη χώρα μας από σήμερα το βράδυ και για δύο εικοσιτετράωρα με βροχές και τοπικές καταιγίδες που ενδέχεται να έχουν διάρκεια και ισχυρή ένταση αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Μέρος των ατμοσφαιρικών διαταραχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Ευρώπη έχει αποκοπεί και έχει δημιουργήσει ένα βαρομετρικό σύστημα πάνω από την Ιταλία και το Ιόνιο, όπου θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρα μας για τις επόμενες 48 ώρες.

Τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού βαρομετρικού συστήματος που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ονομάζει «Διδώ», θυμίζουν αρκετά την κακοκαιρία «Γηρυώνης» που επηρέασε τη χώρα μας στις 24 και 25 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα, η «Διδώ»  αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει από τις βραδινές ώρες τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.
Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:
Κατά το διήμερο Τρίτη 10/12 - Τετάρτη 11/12 τα φαινόμενα που θα συνοδεύουν το βαρομετρικό χαμηλό θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι. Την Πέμπτη 12/12 τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και ο καιρός σε αρκετές περιοχές θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.  
Χάρτης επικίνδυνων φαινομένων που σχεδίασε το Μeteoclub
Χάρτης επικίνδυνων φαινομένων που σχεδίασε το Μeteoclub
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες οι οποίοι δείχνουν την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS, καθώς και προγνωστικοί χάρτες βροχών/καταιγίδων, για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το περιοχικό προγνωστικό μοντέλο BOLAM.
Οι καιρικές συνθήκες την Τρίτη 
Άστατος θα είναι ο καιρός την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα (δυτική Πελοπόννησο / νησιά Ιονίου / δυτική Στερεά Ελλάδα)  με βροχές από τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα ενταθούν έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες με ισχυρές βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. 
Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεαστεί η κεντρική - νότια και ανατολική Πελοπόννησος , η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και  η Εύβοια αρχικά με σποραδικές βροχές και έπειτα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα και τις πρώτες βραδυνές ώρες σε ανατολική Στερεά Ελλάδα / Εύβοια , η Θεσσαλία με βροχές τις μεσημβρινές ώρες όπου θα ενταθούν από το απόγευμα έως και μετά τα μεσάνυχτα στα ανατολικά τμήματα , η Μακεδονία με ισχυρές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Στη Θράκη ο καιρός θα είναι καλός με τοπικές νεφώσεις έως και το απόγευμα. Πυκνότερες νεφώσεις θα υπάρξουν τη νύχτα και σταδιακή επιδείνωση του καιρού μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στις Κυκλάδες , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μετά τα μεσάνυχτα στα Δωδεκάνησα.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην οροσειρά της Πίνδου από τα 1.400-1.600μ. υψόμετρο, στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας από τα 1.100-1.300μ. και στα ορεινά της βόρειας Πελοποννήσου από τα 1.700-1.900μ.
Χιονοπτώσεις την Τρίτη
Χιονοπτώσεις την Τρίτη
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ και το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους έως 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις αρχικά έως 4 Μποφόρ και από το μεσημέρι θα ενταθούν στα 6-7 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Αργά τη νύχτα της Τρίτης, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς έως 5 Μποφόρ.
Χιονοπτώσεις ξημερώματα Τετάρτης
Χιονοπτώσεις ξημερώματα Τετάρτης

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στα νότια τμήματα από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου

Βροχοπτώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη 

Νεφελώδης θα είναι ο καιρός τις πρωινές ώρες της Τρίτης στην Αττική, ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα κεντρικά / ανατολικά και νότια τμήματα του νομού. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το μεσημέρι με γενικευμένες βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. 
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα στα νότια και δυτικά του νομού, ενώ περαιτέρω επιδείνωση θα υπάρξει τις πρώτες βραδυνές ώρες έως και τα μεσάνυχτα με ισχυρό πέρασμα βροχοπτώσεων με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα από τα δυτικά - νοτιοδυτικά έως τα ανατολικά του νομού. Βελτίωση του καιρού αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα.
Καιρικές συνθήκες στα βόρεια προάστια της Αττικής την Τρίτη
Καιρικές συνθήκες στα βόρεια προάστια της Αττικής την Τρίτη

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ και μετά έως τα 6 Μποφόρ (τοπικά στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και τον Σαρωνικό στα 7 Μποφόρ). Τη νύχτα από τα δυτικά του νομού θα στραφούν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς με ισχυρή ένταση έως και τα 6-7 Μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νεφελώδης καιρός με λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένεται την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.  Από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση αρχικά με βροχές και κατά τη διάρκεια της νύχτας με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Καιρικές συνθήκες την Τρίτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Καιρικές συνθήκες την Τρίτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ και από το απόγευμα και μετά ανατολικοί - βορειοανατολικοί έως 6 Μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) της "Διδούς", έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 12/12.
Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub, Windy, weather
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 
zougla.gr