19.12.19

Αυτό είναι το όπλο που εκτοξεύει μπάλες από καουτσούκ


Τι είναι η περίφημη μπάλα του πινγκ πονγκ η οποία χτύπησε τη σύζυγο του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου εκεί διαπιστώθηκαν τραύματα και μώλωπες από βλήμα και από πυροβολισμό εξ επαφής; Πρόκειται για ένα μπαλάκι 35 χιλιοστών, χρώματος μαύρου το οποίο είναι κατασκευασμένο από αυθεντικό καουτσούκ, το οποίο δεν αναπηδά όταν χτυπά τον στόχο με αποτέλεσμα ο στόχος να απορροφά όλη την κρουστική ισχύ. Δεν είναι διατρητικό βλήμα και δεν είναι θανατηφόρο. Διαθέτει όμως εξαιρετική δυνατότητα ανάσχεσης του κάθε επιτιθέμενου.
Χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους και σε μικρές αποστάσεις έως και 15 μέτρα. Προκαλεί εκδορές και μώλωπες και αποτρέπει τον στόχο να συνεχίζει τη δραστηριότητά του λόγω του σοκ ανάσχεσης που έχει υποστεί.
To MR35 Punch είναι ένα επαναληπτικό όπλο κατά διαδηλωτών το οποίο εκτόξευε μία μπάλα σφαιρική κενή στο εσωτερικό της, κατασκευασμένη από καουτσούκ και με διάμετρο 35 χιλιοστών.
Αυτού του είδους το σφαιρίδιο κατασκευάστηκε προκειμένου να υπάρξει μία εναλλακτική επιλογή στις περίφημες σφαίρες Gomm - Cogne, οι γνωστές σφαίρες από καουτσούκ τις οποίες χρησιμοποιούν όλες οι αστυνομίες του κόσμου διαμετρήματος 12 χιλιοστών, οι οποίες είναι θανατηφόρες όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρου και μικρές αποστάσεις. Επίσης τα σφαιρίδια των 35 χιλιοστών αποτελούν εναλλακτική επιλογή και τα σκάγια από καουτσούκ και τα οποία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά σε διαδηλώσεις.
Το ΜR35 προκαλεί σοκ που εξουδετερώνει τον επιτιθέμενο και τον αναγκάζει να διακόψει την δραστηριότητά του διότι το σφαιρίδιο αυτό το 35 χιλιοστών, το οποίο δεν είναι διατρητικό εντούτοις έχει μια μεγάλη ισχύ ανάσχεσης. Οι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σφαιρίδιο το οποίο δεν αναπηδά και έτσι καταναλώνει όλη την ενέργειά του πάνω στον στόχο. Το όπλο αυτό κατασκευάζεται από την εταιρεία  Manufacture de Machines du Haut - Rhin στην πόλη της Μιλούζης στην Αλσατία. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που κατασκευάζει τα revolvers MR73. Το όπλο αυτό άρχισε να κατασκευάζεται πολύ νωρίτερα το 1973 αλλά χρησιμοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες το 1993. Το 1997 απαγορεύτηκε η πώλησή του από ιδιώτες σε ιδιώτες.
Η ελληνική αστυνομία προμηθεύτηκε αυτά τα όπλα καθώς και χιλιάδες σφαιρίδια το 2013 στις εποχές δηλαδή του μνημονίου και επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων» στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το όπλο αυτό φέρουν οι άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ και όχι τα ΜΑΤ. Προβλέπεται δε από τον κανονισμό πως η εξάρτηση του κάθε Εκαμίτη και των ανδρών της ΟΠΚΕ να συμπεριλαμβάνει το όπλο καθώς και τα απαραίτητα πυρομαχικά. Με λίγα λόγια ειδικές ομάδες της ελληνικής αστυνομίας έχουν δικαίωμα χρήσης του όπλου αυτού.
https://www.zougla.gr/