28.12.19

Αλγερία: Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη


Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), όπου συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας, συνήλθε χθες, Πέμπτη, για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει «μέτρα» για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία.
Συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.
Στο Αλγέρι, το HCS, υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντελματζίντ Τεμπούν, «εξέτασε την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως στο επίπεδο των συνόρων με τη Λιβύη και το Μάλι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων APS.
Το HCS «αποφάσισε μια δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των συνόρων μας και της εθνικής επικράτειάς μας και την επανενεργοποίηση του ρόλου της Αλγερίας στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας περιοδικά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε ακόμη το APS.
Δίπλα στον Τεμπούν, που εξελέγη στις 12 Δεκεμβρίου και ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, κάθονταν από τη μια πλευρά ο προσωρινός πρωθυπουργός Σάμπρι Μπουκαντούμ, η κυβέρνηση του οποίου διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις, και από την άλλη ο στρατηγός Σαΐντ Σενγκριχά, διοικητής του στρατού ξηράς, ο οποίος είναι προσωρινός αρχηγός του επιτελείου στρατού μετά τον θάνατο του αρχηγού του στρατού τη Δευτέρα.
Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μπελκασέμ Ζεγκμάτι και Εσωτερικών (προσωρινός) Κάμελ Μπελτζούντ, καθώς και οι επικεφαλής της εθνικής χωροφυλακής, ο στρατηγός Αμπντεραχμάν Αράρ, και της εθνικής ασφάλειας (αστυνομίας) Χελίφα Ουνισί, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.
Η Αλγερία μοιράζεται σχεδόν 1.000 χλμ. σύνορα με τη Λιβύη και σχεδόν 1.400 χλμ. με το Μάλι.
Στη Λιβύη, η ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αντιμετωπίζει από τις αρχές Απριλίου μια επίθεση στην πρωτεύουσα του στρατάρχη Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι τρεις αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας και ενός άλλου συμμάχου της ΚΕΕ, του Κατάρ.
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΕ, Φάτι Μπασάγα, έκανε λόγο για «μια μεγάλη συνεργασία» αν όχι «συμμαχία» ανάμεσα στην Τρίπολη, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αλγερία.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο τη φύση της συνεργασίας αυτής.
Σε μια ανακοίνωση η τυνησιακή προεδρία απέρριψε αμέσως την ιδέα μιας «συμμαχίας» και κάθε «ερμηνεία» με αυτή την έννοια, την επομένη μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Τύνιδα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
zougla.gr