28.12.19

Απίστευτη ιστορία; Και όμως


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Χρονιάρες μέρες και έχει «σκάσει» πάνω στο κεφάλι μας  μια απίστευτη ιστορία αφελούς αντιμετώπισης ενός σοβαρού περιστατικού  από την Ελληνική Αστυνομία. Και εύχομαι αυτή η αφέλεια – για να μην πω ένοχη ανοησία- να περιορίζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενός «κομματιού» της Ελληνικής Αστυνομίας και να μην εμπλέκεται σ αυτήν η ηγεσία της, ούτε φυσικά οι φορείς της Πολιτείας. Και μιλάω για το αδιανόητο «θάψιμο» της βάρβαρης αντιμετώπισης εκ μέρους αστυνομικών αρχών μιας γυναίκας ΑΜΕΑ με ψυχικά προβλήματα η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας  για να βρει λύση σε ένα σοβαρό της πρόβλημα και αντί για συμπαράσταση και λύση, βρέθηκε αντιμέτωπη με αδιαφορία, βία, βαρβαρότητα, πέταγμα στο δρόμο και στο τέλος, κατάβρεγμα με την αστυνομική μάνικα εκτόξευσης νερού με πίεση για τη διάλυση συγκεντρώσεων. 

Τι βλέπω εγώ τώρα, λίγες μέρες πριν απόν την Πρωτοχρονιά: Διεξάγεται μια  ΕΔΕ ( Ένορκη Διοικητική Εξέταση) από την Αστυνομία για χρήση βίας και αγριότητα στην αντιμετώπιση- πριν από ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ- μιας γυναίκας με ψυχική πάθηση – κλασική περίπτωση ΑΜΕΑ- στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Τι ακριβώς έχει γίνει στο πλαίσιο διεξαγωγής αυτής της ΕΔΕ δεν ξέρουμε παρά ακριτομύθιες  μιας και δεν έχουν ακόμη περάσει δέκα ημέρες από το ανακοίνωση για την ΕΔΕ αλλά έχουν περάσει δυο ολόκληροι μήνες για να κινηθούν αυτές οι διαδικασίες διερεύνησης και ελέγχου και να συλληφθούν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί οι οποίοι εξευτέλισαν και κατάβρεξαν με ΜΑΝΙΚΑ τη γυναίκα. 
Προφανώς, τα ξέρετε από ‘δω κι από ΄κει τα γεγονότα. Κι αν δεν υπήρχε το οπτικό υλικό που προέρχεται από την κάμερα του ίδιου του αστυνομικού τμήματος φοβάμαι ότι  θα υπήρχαν πολλές εκδοχές για την πιστότητα των πληροφοριών. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έδωσαν – για τους όποιους λόγους- σημασία στο περιστατικό  με αποτέλεσμα, για δυο μήνες, η υπόθεση να «σέρνεται» και να δημιουργείται η εντύπωση ότι το περιστατικό «κρυβόταν». 
Μα  γιατί να «θαφτεί»; Ποιος αποφάσισε να το «θάψει»; Με την εντολή ποίου; Και με τι στόχο; Να το εξαφανίσει σαν να μην υπήρξε για να προστατευτεί το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας; Μα το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας θα ενισχυόταν ΜΟΝΟ εαν οι υπεύθυνοι είχαν ενεργήσει ΑΜΕΣΩΣ και είχαν πάρει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις. Μόνον τότε θα είχε αποδείξει η Αστυνομία ότι είναι αυτό που όλοι θέλουμε: Μια δύναμη που προστατεύει τον πολίτη. Άξια θαυμασμού. Ενώ τώρα;
Τώρα κυκλοφορούν επί δυο μήνες δημοσιεύματα  όπως:
  • « Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αγριότητας, αυτή τη φορά σε βάρος μιας γυναίκας ΑμΕΑ, έρχεται στο φως της δημοσιότητας και προστίθεται στη μακρά λίστα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας του τελευταίου διαστήματος». Και όπως:
  • « Η αστυνομία, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη και παρά την αναφορά σχετικά με τη διενέργεια ΕΔΕ, επί της ουσίας ομολογεί πως το περιστατικό είχε «θαφτεί», καθώς έγινε πριν από δύο μήνες και δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα».
Γιατί  όμως το άφησαν να εξελιχθεί έτσι το περιστατικό;  Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης βρισκόταν  στο αστυνομικό τμήμα για επαγγελματικούς λόγους και στο γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας αντίκρισε μια γυναίκα, που του απευθύνθηκε και σύμφωνα με τον υπεύθυνο «θα μεταφερόταν στο Δρομοκαΐτειο».
Και μετά, ακολούθησε το επεισόδιο για το οποίο επισήμως, επικρατεί απόλυτη σιωπή με αποτέλεσμα τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτά, «αστυνομικοί του ΑΤ Ομόνοιας βασάνισαν, εξευτέλισαν και έβρεξαν  με μάνικα την γυναίκα ΑμΕΑ με ψυχική πάθηση, ενώ έβαλαν και χειροπέδες στον δικηγόρο που κατήγγειλε τον βασανισμό». Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη ανακοίνωση : «Το Αρχηγείο, μόλις έλαβε γνώση, κίνησε τις διαδικασίες διερεύνησης και ελέγχου. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώνει τη διερεύνηση. Παράλληλα από το Αρχηγείο διετάχθη την 27η Οκτωβρίου και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.), η οποία και αυτή ολοκληρώνεται και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν».
 Κι όσο για τον δικηγόρο, ο ίδιος έχει καταθέσει ότι : «Οι αστυνομικοί από κοινού προσέβαλαν την προσωπικότητά μου και μου φέρονταν με σκαιό τρόπο, απειλώντας με με παράνομη σύλληψη»
 «Θα συλληφθείς για απείθεια, διατάραξη και συκοφαντική δυσφήμηση», φέρονται να του είπαν βάσει της κατάθεσής του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ένας από τους αστυνομικούς του περνάει χειροπέδες και τον οδηγούν στο εσωτερικό του τμήματος, αγνοώντας την ιδιότητά του, καθώς ως δικηγόρος δεν μπορεί να συλληφθεί.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Έγινε ένα περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Μια γυναίκα με ψυχική πάθηση πήγε να καταγγείλει «κάτι». Οι αστυνομικοί την άρπαξαν με βιαιότητα από τις μασχάλες, της πήραν την πατερίτσα της, την έβγαλαν από το τμήμα, την πήγαν στο δρόμο και σχεδόν την «πέταξαν» σε μια γωνιά. Αυτή δεν έφυγε. Επέστρεψε και άρχισε να διαμαρτύρεται. Και οι αστυνομικοί, έβγαλαν μια μάνικα - που  δεν την έχουν για να… καταβρέχουν το πεζοδρόμιο αλλά για να διαλύουν συγκεντρώσεις ρίχνοντας νερό με πίεση- και την κατάβρεξαν για να την αναγκάσουν να φύγει. 
Γιατί αφήνουν επί δυο μήνες  το θέμα να παίρνει διαστάσεις και δεν το ξεκαθαρίζουν απ΄ την αρχή;  Μήπως διαπιστώνοντας ότι είχαν τη φωλιά τους πιο «βρεγμένη» από την ταλαίπωρη ΑΜΕΑ με τα ψυχικά προβλήματα, «έθαψαν» το θέμα;  Αναμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ. Όχι υπηρεσιακές ανακοινώσεις.