18.12.19

Ο Τσίπρας πήγε πάλι για ψώνια στο… σούπερ μάρκετ!


18/12/2019
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Μέσα στη γενική σύγχυση της τελευταίας περιόδου, απαρατήρητο πέρασε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε συγχρόνως μέρος και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο άνθρωπος μπορεί να ανήκει παντού. Και το παραμύθι του το ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, με την έναρξη της πορείας του προς την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Με θράσος εμφανίζεται και στους μεν και στους δε, κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις και βάζοντας όρους. Και καλά αυτός, παίζει τα παιχνίδια του. Το παράδοξο είναι πως και οι μεν και οι δε τον δέχονται παριστάνοντας πως είναι «δικός» τους.


Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Τσίπρας προσήλθε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Σωστά, αν και η τοποθέτησή του είχε κάποιες «ουρές» που δεν αντιλαμβάνομαι τι χρειάζονταν. Και που επίσης πέρασαν απαρατήρητες.

Όπως πληροφορηθήκαμε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, με βάση «πηγές του ΣΥΡΙΖΑ», ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ως πρωθυπουργός είχε επανειλημμένως προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενώ η Τουρκία, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Forum για το φυσικό αέριο του Καΐρου».

Και ότι «στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και αν αυτές αποτύχουν, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτό προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών».

Ακατανόητα πράγματα. Είναι δουλειά των Σοσιαλιστών το αν θα πάμε στη Χάγη ή όχι; Και πώς θα πάμε στη Χάγη χωρίς συνυποσχετικό; Και με ποια βάση Δικαίου θα πάμε αφού η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας;

Επομένως, δεν είναι απλά θέμα τερματισμού των παράνομων ενεργειών. Διότι η Τουρκία προβαίνει σ’ αυτές για να μην πάει στη Χάγη.

Οι ξένοι δεν μπορούν να μπουν σε τέτοιες λεπτομέρειες. Και σε κάθε περίπτωση, για να μπουν σε λεπτομέρειες πρέπει να τις εξηγούμε. Αν δεν μπορούμε ή αν δεν έχουμε τον χρόνο να το κάνουμε ή αν δεν θέλουμε (παίζει κι’ αυτό) η ενημέρωση είναι ελλιπής και επομένως άχρηστη – για την ακρίβεια είναι επιβλαβής.

Όσον αφορά στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου στη Μπεναλμαδένα της Μάλαγα, στην Ισπανία, με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά», εκεί δεν πήγε ο ίδιος ο Τσίπρας. Αλλά είναι το ίδιο. Διότι σ’ αυτό έλαβε μέρος δωδεκαμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνος Σκουρλέτης (Γραμματέα της ΚΕ), Ράνια Σβίγκου  (μέλος της ΠΓ και υπεύθυνη του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας του ΚΕΑ), Ρένα Δούρου (μέλος της ΠΓ, υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μπουρνούς, (βουλευτή), Έφη Καλαμαρά (μέλος της ΠΓ, υπεύθυνη Οργανωτικού, μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΑ για την Εκπαίδευση) Λευτέρης Στουκογεώργος (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ), Όλγα Αθανίτη (μέλος της ΚΕ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ), Γιώργος Καρατσιουμπάνης (μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Γιώργος Χονδρός (μέλος της ΚΕ), Βίκη Τσεφαλά, (μέλος του ΚΣ, υπεύθυνη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως μας ενημέρωσαν, στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Καθώς επίσης και μερικά ακόμη στελέχη που παρακολούθησαν τις διάφορες θεματικές.

Α, να μην το ξεχάσω: Ενημερωθήκαμε επίσης ότι οι εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συνόδευε μια… νέα εκτέλεση, σε εκδοχή φλαμένκο, του  Bella Ciao!

Και επίσης να μην το ξεχάσω: Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με την έγκριση του Πολιτικού Κειμένου και την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει συγχρόνως σε δύο πολιτικές ομάδες – ο Τσίπρας πάει στους Σοσιαλιστές και ο γραμματέας του στους Αριστερούς.

Και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, παρακολουθώντας χρόνια τώρα να παριστάνει ο Τσίπρας τον παρατηρητή στις συναντήσεις των Σοσιαλιστών – χωρίς ποτέ να τον ρωτούν πόσο μπορεί να διαρκεί η… παρατήρηση!

Ε, βέβαια! Αφού από τον Ιούνιο του 2018 οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν σταματούν να δίνουν συγχαρητήρια στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορώντας για τις θέσεις του πραγματικού μέλους τους, της Φώφης Γεννηματά.

Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2018 δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ακούνε τον Τσίπρα να επιτίθεται σε Μητσοτάκη και Γεννηματά για το θέμα. Απούσης μάλιστα της κ. Γεννηματά, άκουσαν τον Τσίπρα να τους λέει πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού».

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν, για κάποιο λόγο, στο θράσος Τσίπρα.

Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, σε συνέντευξή του στο «Μπλούμπεργκ», αφού αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ… «όαση στην έρημο» δεν είχε αποκλείσει συνεργασία με τους Σοσιαλιστές στο ευρωκοινοβούλιο.

Και τον άκουγαν ενώ την ίδια ώρα δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργασθεί με το κίνημα Podemos, προσθέτοντας ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να συνεργασθεί με τους Σοσιαλιστές, τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, εάν… είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τις πολιτικές δημοσιονομικών περικοπών της καγκελαρίου της Γερμανίας.

«Θα είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία (με τους Σοσιαλιστές) υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες και θα σταματήσουν να αποδέχονται ότι η λιτότητα είναι η μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργασθούμε, εάν παραμείνουν υπό την ηγεμονία της Μέρκελ», είχε πει ο Τσίπρας, επιτιθέμενος παράλληλα στον Σαμαρά και δηλώνοντας ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία, «στην οποία θα καταλήξει ο Αντώνης Σαμαράς με τους πιστωτές της χώρας κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», εκτός εάν συμφωνήσει με το αίτημά του για διαγραφή τμήματος του χρέους ύψους 240 δις!
«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για τη συνομολόγηση συμφωνιών που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευθεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα», είχε πει ο Τσίπρας σε εκείνη τη συνέντευξη. Και πρόσθεσε:
«Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευθεί, θα το θεωρήσουμε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο»!
Με λίγα λόγια, τον ανέχονται πολλά χρόνια – είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση - για να μην υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να τον παρακολουθούν να πηγαίνει και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και με τους αριστερούς και με τους σοσιαλιστές και με την Μέρκελ, ψωνίζοντας από όλα τα σούπερ μάρκετ…
Και ο «σοβαρός λόγος» ήταν χωρίς αμφιβολία η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά…