13.11.19

Το τερμάτισαν οι Τούρκοι σε άσκηση με νατοϊκή συμμετοχή της Ελλάδας - Έστειλαν πακιστανικό αεροσκάφος να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο


Ψάχνουν κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι για να προκαλέσουν. Εκμεταλλεύονται ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΝΑΤΟϊκές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για να προβάλουν αξιώσεις και να αμφισβητήσουν Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

 Ακόμα και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3 του Πακιστάν έβαλαν στο παιχνίδι των παραβιάσεων.Το αεροσκάφος παρέμεινε χθες το απόγευμα παράνομα μέσα στο FIR Αθηνών στην περιοχή Ανατολικά της Ρόδου στο πλαίσιο της άσκησης “Dogu Akdeniz”.


Σύμφωνα με το Τουρκικό επιτελείο στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 48 πολεμικά πλοία από συνολικά 15 χώρες. Τα 32 από αυτά ανήκουν στο Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.Τα υπόλοιπα προέρχονται από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες φιλικές στην Τουρκία χώρες όπως το Πακιστάν.
Το Πακιστάν όμως εκτός από πολεμικό πλοίο στην “Dogu Akdeniz” συμμετέχει και με αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3. Και μάλιστα το συγκεκριμένο αεροσκάφος το οποίο πετούσε μαζί με Τουρκικά CN-235 και μαχητικά παραβίασε το FIR Αθηνών με προκλητικό τρόπο μαζί με τα Τουρκικά αεροπλάνα.
Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει με την φρεγάτα ''ΑΔΡΙΑΣ''.Το μπαράζ μαζικών παραβιάσεων από αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στην άσκηση μεταξύ των οποίων και το Πακιστανικό P3 έχει ενοχλήσει τους Έλληνες επιτελείς.
Το Πακιστάν αποτελεί έναν από τους πλέον πιστούς συμμάχους των Τούρκων. Αγοράζει όπλα από την Άγκυρα ενώ «δάνεισε» πιλότους στην Τουρκική πολεμική αεροπορία μετά το πραξικόπημα όταν οι Τούρκοι «καρατόμησαν» μεγάλο αριθμό ιπταμένων.
Από την πρώτη στιγμή της Τουρκικής άσκησης είχαν συνεχώς ανοιχτά ''μάτια και αυτιά'' στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία για να εντοπίσουν εν τη γενέσει τους τις ''παγαποντιές'' των γειτόνων και να πάρουν ανάλογα μέτρα.
Αποτελεί πλέον κανόνα για τους Τούρκους να βρίσκουν ευκαιρία και να σχεδιάζουν σενάρια μέσα στις ασκήσεις τα οποία να εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Αναζητούν τρόπους να προβάλουν τις αξιώσεις τους και να αμφισβητήσουν περιοχές οι οποίες βρίσκονται κάτω από πλήρη Ελληνική κυριαρχία κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τόσο στην περιοχή του Καστελόριζου όσο και γύρω από την Κρήτη.Γιαυτό και οι 'Ελληνες επιτελείς παρακολουθούν στενά την άσκηση και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το πλοίο μας
Πέρυσι τον Οκτώβριο με εντολή του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη η φρεγάτα ''ΕΛΛΗ'' αποχώρησε από την Τουρκική άσκηση ''Blue Balina''.H άσκηση διεξαγόταν και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή και πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ όπως γίνεται και στη ''Dogu Akdeniz''.Kατά τη διάρκεια της άσκησης οι γείτονες επιχείρησαν να εντάξουν υπό τον επιχειρησιακό τους έλεγχο τους περιοχές του FIR Αθηνών, κάτι που κάνουν συχνά ακόμα και σε ασκήσεις με ΝΑΤΟική συμμετοχή.Το ΓΕΕΘΑ αφού προέβη σε έντονη διαμαρτυρία διέταξε τον κυβερνήτη της φρεγάτας να αποχωρήσει από την άσκηση και να καταπλεύσει στη Ρόδο.
Πριν από ένα μήνα η Τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε συνεκπαίδευση με ΝΑΤΟϊκο αεροσκάφος AWACS ηλεκρονικού πολέμου σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.Οι Τούρκοι πιλότοι βρήκαν ως αφορμή την άσκηση και πραγματοποίησαν αρχικά παραβιάσεις του Fir Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.Στη συνέχεια μάλιστα υπό το ''βλέμμα'' του ΝΑΤΟικού αεροπλάνου προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από το ακριτικό σύμπλεγμα αναγκάζοντας το AWACS να αποχωρήσει αφού ήδη είχαν αρχίσει σκληρές αερομαχίες με τα Ελληνικά μαχητικά.
Χαρακτηριστικό της Τουρκικής ''πονηριάς'' είναι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της περυσινής άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου ''Dynamic Manta'' που πραγματοποιήθηκε στηΣικελία.Εκεί το Πολεμικό μας Ναυτικό έλαβε μέρος με το καλύτερο ομολογουμένως συμβατικό υποβρύχιο του ΝΑΤΟ,το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και με τη φρεγάτα ΕΛΛΗ.Ο Τούρκος Μarcom(Maritime Commander), o αρμόδιος για την άσκηση ΝΑΤΟικός διοιηκητής είχε φροντίσει τόσο στην παρουσίαση της άσκησης στα Μέσα Ενημέρωσης όσο και στα σενάρια που εκτελέστηκαν να προβάλλονται όσο το δυνατό περισσότερο τα Τουρκικά πλοία.Το υποβρύχιο Gur και η φρεγάτα Gelibolu.'Οταν βέβαια έκλεισαν οι κάμερες και ξεκίνησε η άσκηση και τα δύο Τουρκικά πλοία ''πήραν το μάθημά τους'' από το Ελληνικό υποβρύχιο.
'Ενα ακόμη ζήτημα το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα είναι ότι στη "Dogu Akdeniz λαμβάνει μέρος το σύνολο των πλοίων που ανήκουν στη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα SNMG2 η οποία έχει μεταξύ άλλων και αρμοδιότητα την παροχή βοήθειας προς τις Ελληνικές και Τουρκικές αρχές για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Την ώρα που οι Ελληνικές δυνάμεις, του Λιμενικού Σώματος κατά κύριο λόγο, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού όπως και δυνάμεις Αμφίβιων Καταδρομέων δίνουν επί 24ωρου βάσης τη δική τους ''μάχη'' στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ουσιαστικά παλεύουν μόνες τους.

Με τα πλοία της Frontex να προσφέρουν περιορισμένη βοήθεια και τα πλοία του ΝΑΤΟ απόντα,οι Ελληνικές δυνάμεις προσπαθούν ουσιαστικά μόνες να ελέγχουν τον τεράστιο όγκο προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν καθημερινά να περάσουν από τα Τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

http://newpost.gr/