13.11.19

«Σιδερένιο Ξίφος» στον Βόλο: Έλληνες και Αμερικανοί σε έδαφος και αέρα θα εκπαιδευτούν σε σύνθετα επιθετικά σενάρια μάχη


Πρώτη στο «παιχνίδι» μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια μονάδων και σχηματισμών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Αμερικανική 3η CAB η οποία ήδη βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο.
Πρώτη στο «παιχνίδι» μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Η «Σιδηρά Ξυήλη» ήταν το περίφημο μυστηριώδες ως προς την κατασκευή του σιδερένιο ξίφος των Λακεδαιμόνιων το οποίο έδινε στους Σπαρτιάτες μαχητές ισχυρό πλεονέκτημα στη μάχη σώμα με σώμα. Αυτό το συμβολικό όνομα επέλεξε να δώσει το ΓΕΣ στην άσκηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μακεδονία τις επόμενες ημέρες με συμμετοχή του «ιπτάμενου ιππικού» των ΗΠΑ από την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Αμερικανών κομάντος από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και των Ελλήνων "κοκκινομπερέδων’" από την δική μας Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία "ΠΟΝΤΟΣ".
Το σενάριο της άσκησης σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει συνεργασία μεγάλης κλίμακας μηχανοκίνητων σχηματισμών στο έδαφος με επιθετικά, μεταγωγικά και ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Apache, Chinook και BlackHawk. Έλληνες και Αμερικανοί στο έδαφος και στον αέρα θα εκπαιδευτούν σε σύνθετα κυρίως επιθετικά σενάρια μάχης.
Και όπως η επιτυχία της Σπαρτιάτικης "Ξυήλης" οφειλόταν στο κράμα από χάλυβα- διέφερε από τα όπλα των υπολοίπων στρατών της εποχής οι οποίοι χρησιμοποιούσαν χαλκό-έτσι και οι επιτελείς του ΓΕΣ ποντάρουν στο Ελληνοαμερικανικό κράμα . Ήδη από πέρυσι όσες μονάδες συνεκπαιδεύτηκαν μαζί με τους Αμερικανούς ‘’ιπτάμενους ιππείς’’ δηλώνουν ότι αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες.
Στόχος του ΓΕΣ και του Στρατηγού Καμπά είναι ο στρατός ξηράς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους επόμενους μήνες την παρουσία των Αμερικανών στο Βόλο και να ‘’στηθούν’’ όσο το δυνατό περισσότερα σενάρια σύνθετων συνεκπαιδεύσεων. Ήδη σχεδόν 400 Αμερικανοί έχουν εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο και έχει τεθεί σε λειτουργία το κοινό κέντρο επιχειρήσεων το οποίο οργανώνει και συντονίζει όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιπτάμενων μέσων, Ελληνικών και Αμερικανικών
Το πεδίο βολής Λιτόχωρου και φέτος το χειμώνα αναμένεται να πάρει "φωτιά" αφού εκεί θα εκτελεστεί ο κύριος όγκος των πυρών από τα ελικόπτερα των Αμερικανών αλλά και του 1ου ΤΕΕΠ. Εκτός όμως από τους Έλληνες ‘’ελικοπτεράδες’’ τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν μαζί με την 3η CAB θα έχουν πιθανότατα και οι Πεζοναύτες ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως έγινε και πέρσι.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από τη μόνιμη-στο πλαίσιο του δυνατού παρουσία των Αμερικανών στο Στεφανοβίκειο-είναι και η διοργάνωση κοινών ασκήσεων μεγαλύτερης κλίμακας με Αμερικανικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Και ενώ η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά με τις συνεκπαιδεύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η αποβίβαση Αμερικανικών Δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με σκοπό να προωθηθούν στα Βαλκάνια και σε χώρες τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έβαλε νέες ιδέες στους ανώτατους επιτελείς.
Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι, είτε να διοργανωθεί μιας μεγάλης κλίμακας και διάρκειας άσκηση σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ή να μπει η Ελλάδα και αυτές οι περιοχές στο ‘’χάρτη’’ διεξαγωγής διακρατικών ασκήσεων όπως η Defender 2020. H συγκεκριμένη άσκηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη στην κεντρική Ευρώπη με συμμετοχή σχεδόν 60.000 στρατιωτών από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους. Αποτελεί την μεγαλύτερη Αμερικανική στρατιωτική άσκηση που θα γίνει σε Ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία 25 χρόνια.
Η εμπιστοσύνη άλλωστε που δείχνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα ως την πλέον σταθερή χώρα στην περιοχή, αλλά και η επιτυχημένη έως τώρα συνεργασία κάθε φορά που δυνάμεις των ΗΠΑ έρχονται στην Ελλάδα θα αποτελέσουν τα "ισχυρά χαρτιά" των Ελλήνων επιτελών για να πείσουν την υπερδύναμη να ‘’επενδύσει’’ στρατιωτικά ακόμη περισσότερο στη χώρα μας.

http://newpost.gr/