6.11.19

«Μέδουσα 9»: Από αέρος και θαλάσσης "απόβαση" ειδικών δυνάμεων στο Μάλεμε (φωτο - βίντεο)


Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν «σφραγίσει» την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου κάνοντας επίδειξη ισχύος στην περιοχή.
Τελευταία ενημέρωση 13:50
Με απόβαση ειδικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών και κομάντο στην παραλία του Μάλεμε ολοκληρώθηκε η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.
Με ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη οι ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν την απόβαση απο το Αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο με την υποστήριξητων φρεγατών και άλλων πολεμικών πλοίων τα οποία έπλεαν στον κόλπο των Χανίων.

Όλες οι δυνάμεις απο Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία για την επίτευξη του σκοπού στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας των τριών κρατών για την απο κοινού αντιμετώπιση οιονδήποτε "απειλών" στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Μέδουσα 9» ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ελληνικών, αιγυπτιακών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών των χωρών, που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική συνεργασία.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, οι τρεις Υπουργοί Άμυνας και παρατηρητές από πολλές χώρες, παρακολούθησαν την τελική φάση της άσκησης «Μέδουσα 9» από το θηριώδες Αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο «Gamal Abdel Nasser».
Το τελικό στάδιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε στον κόλπο των Χανίων με επίκεντρο την περιοχή του Μάλεμε, όπου και το στρατόπεδο της 1ης ΜΑΛ προκειμένου να γίνει απόβαση ειδικών δυνάμεων.
Σε κοινές δηλώσεις τους μετά το πέρας της άσκησης, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Νικόλοας Παναγιωτόπουλος και Σάββας Αγγελίδης αντίστοιχα, συνεχάρησαν όλους τους εμπλεκόμενους για τη συμμετοχή τους, διαπιστώνοντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.
Στην τριμερή διακλαδική άσκηση από την Ελλάδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων:
Τρεις φρεγάτες
Δύο περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων
Ένα αρματαγωγό
Ένα υποβρύχιο
Ένα ναρκοθηρευτικό
Οχτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16
Ένα αεροσκάφος συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου
Τρία ελικόπτερα Σινούκ
Τέσσερα ελικόπτερα Απάτσι
Από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το θηριώδες ελικοπτεροφόρο «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος Sulayman Ezzat και έξι μαχητικά F-16.
(Φωτογραφίες και βίντεο πάνω απο το ελικοπτεροφόρο της Αιγύπτου, Ευτυχία Πενταράκη)

https://flashnews.gr/