10.11.19

Σε ευθεία αναμέτρηση προκαλούν οι Τούρκοι με την άσκηση «Α.Μεσόγειος-2019»: «Θα δούμε τώρα ποιανού περνά ο λόγος»Βροχή" από ειρωνείες Τούρκων αναφορικά με την άσκηση "Ανατολική Μεσόγειος 2019" που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου και όπως λένε θα πραγματοποιηθεί από την Ρόδο μέχρι την Κύπρο.


Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, για την άσκηση η Τουρκία κατεβάζει στη Μεσόγειο 32 πολεμικά πλοία, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις του Στρατού ξηράς, της Αεροπορίας, της στρατοχωροφυλακής και της ακτοφυλακής.


Συγκεκριμένα, στην άσκηση θα συμμετάσχουν 32 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα του λιμενικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες αμφίβιων καταδρομών SAT και SAS, καθώς επίσης επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς και μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.


Στην άσκηση θα γίνουν βολές με πραγματικά πυρά, καθώς επίσης και ασκήσεις διάσωσης από σεισμό ή άλλες ανθρωπιστικές καταστροφές, για να μην ξεχνάμε και την... κοινωνική προσφορά του τουρκικού Στρατού!


Όπως επισημαίνει ο τουρκικός τύπος, μετά το «χτύπημα» που κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στη βόρεια Συρία αποτρέποντας τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας, τώρα συνεχίζουν με ασκήσεις για την προστασία των συμφερόντων τους στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο.


«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έδωσαν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας με τις ασκήσεις Γαλάζια Πατρίδα και Θαλασσόλυκος, τώρα πραγματοποιούν άλλη μία άσκηση με το όνομα ‘Ανατολική Μεσόγειος 2019’», αναφέρεται.
Στόχος της άσκησης: Η ενεργειακή κυριαρχία
Μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ Τούρκοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για μία άσκηση με διαφορετική στόχευση αυτή τη φορά.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή η άσκηση θα επιτρέψει στην Τουρκία να καταδείξει τη δύναμη και τη στάση της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής.
Η άσκηση θα αποκαλύψει ποιανού ο λόγος περνάει περισσότερο στην ανατ. Μεσόγειο», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο απόστρατος αξιωματικός του τουρκικού Ναυτικού, Αλπ Κιρικανάτ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε προς τους Τούρκους δημοσιογράφους από το τουρκικό Ναυτικό, στην άσκηση θα συμμετάσχουν και άλλες 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εφόσον υπάρχει συμμετοχή του ΝΑΤΟ, με συνολικά 47 πλοία και 4.700 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από όλες τις χώρες.
Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης και υποβρύχια της Ιταλίας, καθώς και της Ιορδανίας, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου, μέλη του οποίου είναι επίσης η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη.
Η  «Ανατολική Μεσόγειος 2019» προκαλεί ναυτία  τους Έλληνες
Διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής στην ανατ. Μεσόγειο από την Τουρκία, η οποία μάλιστα «φόβισε τους Έλληνες», κατά την έκφραση μέρους του τουρκικού Tύπου.
Πόλεμος drones στην ανατ. Μεσόγειο
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Χουριέτ» κάνει λόγο σήμερα για έναν «πόλεμο drones» πάνω από την ανατ. Μεσόγειο, αφού τόσο η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ όσο και η Άγκυρα παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων –της Τουρκίας κυρίως- στην περιοχή.
Η Τουρκία προστατεύει τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά της πλοία από αέρος με μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ΙΗΑ, ενώ αντίστοιχα η Κύπρος, που έχει από πίσω της το Ισραήλ, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», παρακολουθεί την κινητικότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων με drones Aerostar Tactical UAS, που της πούλησε το Τελ Αβίβ.
Παράλληλα, το Ισραήλ παρακολουθεί με τους δορυφόρους του Eros-B και Eros-C την κίνηση των τουρκικών πλοίων σε όλη την ανατ. Μεσόγειο και ενημερώνει συνεχώς με δορυφορικές φωτογραφίες τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Παράλληλα, με μη επανδρωμένα παρακολουθούν τους στόλους τους στην ανατ. Μεσόγειο και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία.

https://www.pronews.gr/