Και "ξαφνικά" ανέκυψε σοβαρό θέμα γύρω από τα πυρηνικά των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Προ διλήμματος βρίσκεται η αμερικανική διοίκηση αναφορικά με το αν πρέπει να αποσύρει τις 50 πυρηνικές βόμβες που έχει σε αποθήκευση στην τουρκική βάση στο Ινστιρλίκ ή όχι.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία προχώρησαν σε μια συμφωνία για το θέμα της Συρίας, με τον πρόεδρο Τραμπ να απευθύνεται με θερμά λόγια για τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν τα δημοσιεύματα στον Τύπο πληθαίνουν για το αν πρέπει οι ΗΠΑ να διατηρούν πλέον στην Τουρκία τον συγκεκριμένο κρίσιμο οπλισμό καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστες.
Όπως αποκάλυψαν οι ΝΥΤ Αμερικανοί ειδικοί εξέτασαν πρόσφατα το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των όπλων αυτών από την βάση, ενώ το κέντρο ανάλυσης FAS αγωνιά λέγοντας: "Γιατί είναι ακόμη τα πυρηνικά αυτά στην Τουρκία;"
«Τα όπλα αυτά», αναφέρει ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων, «είναι πρακτικά “όμηροι” του Ερντογάν. Το να τα βγάλουμε από το Ιντσιρλίκ θα είναι αυτομάτως και το σημάδι για το τέλος της αμερικανο-τουρκικής συμμαχίας.
Από την άλλη με το να τα κρατάμε εκεί είναι σαν να διαιωνίζουμε μια πυρηνική ομηρεία η οποία θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και καιρό».
Το θέμα ανέκυψε, έντονα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όταν ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από την ενορχήστρωσή του, ενώ ο Ερντογάν είχε προχωρήσει σε συλλήψεις αξιωματικών της Αεροπορίας και μέσα στη βάση τους οποίους κατηγορούσε ως γκιουλενιστές.
Όπως αναφέρεται οι Αμερικανοί δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός της παρουσίας των 50 βομβών στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν είναι τόσο άσχημο όσο μπορεί να ακούγεται, αλλά τώρα, που τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να ερμηνευτεί κατά διάφορους τρόπους, από τον ούτως ή άλλως ευέξαπτο Ερντογάν.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη, η βάση έχει προγραμματιστεί να δεχθεί νέες βελτιωμένες βόμβες B61-12, καθοδηγούμενες αυτή τη φορά σε λίγο καιρό από σήμερα, κάτι που αν γίνει θα αποτελέσει νέα δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ότι θα συνεχίσουν μαζί και στο ΝΑΤΟ και στην μεταξύ τους συμμαχία.
Ένα γεγονός όμως που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί σήμερα. Υπήρξαν φήμες, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ότι τα όπλα αυτά μετακινήθηκαν εσπευσμένα από την Τουρκία και πήγαν στην Ρουμανία, αλλά καμία από τις φήμες αυτές τελικά νδεν ήταν αλήθεια.
Στην ιστοσελίδα του 39ου Σμήνους Υποστήριξης Επιχειρήσεων (της μονάδας που είναι υπεύθυνη για τις 50 βόμβες) αναφέρεται ότι η αποστολή του, μεταξύ άλλων, είναι και η πυρηνική αποτροπή.
Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια την ύπαρξη των όπλων στην βάση και σε ερώτημα για τον αν είναι βέβαιος για την ασφάλειά τους απάντησε καταφατικά.
«Ναι είμαι σίγουρος» είπε.
Θα αντέξουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ μια επίθεση;
Το κρίσιμο ερώτημα για τις ΗΠΑ και το Πεντάγωνο ειδικότερα είναι εάν τα όπλα είναι ασφαλή σε συνάρτηση με την πολιτική της Τουρκίας.
«Η καμπύλη της συμπεριφοράς τους τα τελευταία χρόνια είναι τρομερά κακή. Εννοώ ότι περιστρέφονται με ταχύτητα εκτός δυτικής τροχιάς», σημείωσε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper.
Πάντως ο Eric Edelman πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, είναι βέβαιος πως τα όπλα είναι ασφαλή στην Τουρκία, βλέποντας κίνδυνο να μετακινηθούν.
«Δεν είμαι υπέρ της ανάληψης δράσης η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να δώσει κίνητρο στην Τουρκία ώστε να ξεκινήσει τις δικές της προσπάθειες για απόκτηση πυρηνικών όπλων», σημείωσε, λέγοντας πως τον Σεπτέμβριο ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Hans Kristensen μέλος του FAS θεωρεί ωπς τα όπλα θα ήταν καλύτερα διασφαλισμένα σε κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος λέει πως η αμερικανική Αεροπορία ανησυχεί εκτός από την κατάσταση των βομβών και για το γεγονός πόσο η μονάδα που τα φιλοξενεί έχει την απαραίτρητη ισχύ πυρός για να αποκρούσει επίθεση από τον «οποιονδήποτε».
«Η Αεροπορία προβληματίζεται όχι μόνο από τις φυσικές παραμέτρους αλλά και από το γεγονός πόσο ισχυρή είναι η μονάδα για να αποκρούσει επιθέσεις και να προστατέψει τα όπλα».
Ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Uriah Orland δήλωσε σχετικά:
«Η επίσημη αμερικανική πολιτική είναι να μην σχολιάζει επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την παρουσία ή όχι πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη η γενική περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν επίσης τις μετακινήσεις πυρηνικών όπλων, την αποθήκευσή τους ή τα μελλοντικά σχέδιά τους γύρω από το θέμα».
Όπως αναφέρεται οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικά όπλα στην Τουρκία από το ν1959 συνεχώς, τμήμα 150 βομβών που διατηρούν εκτός της Τουρκίας στην Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
FRANCE 24: Τα όπλα μπορεί να μην βρίσκονται πλέον στην Τουρκία – Το που είναι τώρα είναι μυστήριο
https://www.pronews.gr