31.10.19

Αμερικανική «σφήνα» στο πρόγραμμα αγοράς νέων φρεγατών: Προσφορά 4 φρεγατών MMSCΑπάντηση έδωσε η αμερικανική πλευρά στην Ελλάδα αναφορικά με το αίτημα που είχε αποστείλει για παροχή πληροφοριών για τιμή και διαθεσιμότητα αναφορικά με τις φρεγάτες MMSC (Multi-Mission Surface Combatant).Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr από την ΓΔΑΕΕ η ενημέρωση περιλαμβάνει προσφορά 4 φρεγατών με ένα συνολικό τίμημα 2 δισ.€ ενώ η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση και των τεσσάρων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.


Η πρόταση των MMSC βασίζεται στα πλοία που πρόκειται να προμηθευτεί το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.

Τα σκάφη που προσφέρονται στο ΠΝ θα διαθέτουν δύο 8πλες συλλογές κάθετα εκτοξευόμενων βλημάτων Mk-41 για 16 βλήματα SM-2 (ή 64 ESSM), 8 βλήματα Harpoon block II, σύστημα εγγύς αμύνης SeaRAM πυροβόλο OTO Melara των 76 χλστ. ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης TRS-4D AESA, σύστημα πληροφοριών μάχης COMBATSS-21, και σύστημα άμυνας τορπιλών AN/SLQ-25.

Ακόμη το σκάφος θα είναι πλήρως συμβατό με το ελικόπτερο MH-60R SEAHAWK (τέσσερα εκ των οποίων πρόκειται να παραγγείλει το ΠΝ πριν το τέλος του χρόνου, άραγε τυχαίο;) και ικανότητα μετάδοσης δεδομένων Link 16.

Η αμερικανική προσφορά αναμφισβήτητα αποτελεί «σφήνα» στη γαλλική λύση για τις δύο φρεγάτες FTI.
https://www.pronews.gr