21.9.19

Στις τουρκικές φρεγάτες, η Κύπρος απαντάει με συμβόλαια με TOTAL-ENI... αρκούν;


Εξελίξεις στα ενεργειακά που ενδεχομένως να θεωρηθούν και ως απάντηση στην τουρκική προέλαση στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρούνται κινήσεις που έγιναν χθες στη Λευκωσία. Η πρώτη κίνηση έγινε με την παραχώρηση του θαλασσοτεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής ΑΟΖ, στις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ, γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων αντίστοιχα.
Η δεύτερη κίνηση αφορά την εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9. Είναι πρόδηλο ότι οι κινήσεις αυτές στην ενεργειακή σκακιέρα στέλνουν το μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά. Είναι σημαντικό καθώς γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ασκείται αφόρητη τουρκική πίεση στη Λευκωσία.
Είναι προφανές πως η συμμετοχή των Γάλλων σε άλλα θαλασσοτεμάχια, στα οποία δραστηριοποιείται η ΕΝΙ ενισχύει πολλαπλώς τους Ιταλούς. Οι τελευταίοι έχουν επιδείξει αδυναμία διαχείρισης των τουρκικών προκλήσεων και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο, επιβεβλημένο, η ενίσχυσή τους διά της εμπλοκής στα οικόπεδα που δραστηριοποιούνται της γαλλικής TOTAL.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Ιανουάριο του 2017 το γεωτρύπανο της ΕΝΙ εμποδίστηκε από τουρκικές φρεγάτες να μεταβεί στο θαλασσοτεμάχιο 3. Το γεωτρύπανο αποχώρησε και έκτοτε δεν μετέβη στο 3. Χθες, λοιπόν, έγινε στη Λευκωσία η υπογραφή των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni.
Τα συμβόλαια τα οποία υπεγράφησαν είναι τα εξής:
  • Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).
  • Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni. Με τα νέα Συμβόλαια η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο Τεμάχιο 2, 50% στο Τεμάχιο 3 και 60% στο Τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο Τεμάχιο.
  • Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.

Έξι νέες γεωτρήσεις

Στόχος και πρόθεση, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είναι όπως γίνουν μέχρι και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Όπως συναφώς επισήμανε η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.
Στα σημαντικά, τα οποία αναφέρθηκαν χθες κατά την υπογραφή των συμβολαίων ήταν και η τοποθέτηση Λακκοτρύπη πως υπάρχει ένδειξη πως το κοίτασμα Καλυψώ εκτείνεται εντός του τεμαχίου 7.
Είναι πρόδηλο πως για τη Λευκωσία η αναβάθμιση της παρουσίας των Γάλλων στην ΑΟΖ, η συνέχιση των γεωτρήσεων, συνιστούν κινήσεις που θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και ενισχύουν τους σχεδιασμούς της. Οι κινήσεις αυτές δεν προδικάζουν οτιδήποτε.
Πρωτίστως δεν σημαίνει πως μέσω αυτών θα μειωθεί η τουρκική επιθετικότητα ή πως θα αποτραπούν οι επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής δύναμης. Συνιστούν, ωστόσο, εργαλεία που θα βοηθήσουν τη Λευκωσία σε αποτρεπτικές κινήσεις αντιμετώπισης της τουρκικής προέλασης.
https://slpress.gr/