2.9.19

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αερομαχία ρωσικών Su-35 και ισραηλινών F-16 στην Α.Μεσόγειο


Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκεια στην Συρία, ενεπλάκησαν σε αερομαχία BVR με ισραηλινά μαχητικά F-16I Sufa στα νότια της Συρίας, στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αναφέρει ο συνήθως καλά ενημερωμένος ρωσικός ιστότοπος “AVIA PRO”.
Η εμπλοκή έγινε όταν κατά την διάρκεια αποστολής αέρος-εδάφους follow-on (δηλαδή το δεύτερο κύμα) της ισραηλινής Αεροπορίας το βράδυ της 24ης Αυγούστου εναντίον κτιριακού συγκροτήματος που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή Aqraba στα περίχωρα της Δαμασκού.
Το πρώτο κύμα έπληξε τους στόχους του, αλλά όταν ξεκίνησε ένα δεύτερο κύμα βρέθηκαν απέναντί τους τέσσερα Su-35, τα οποία πέτυχαν εγκλωβισμό σε παραμέτρους βολής BVR βλημάτων από τα 60 χλμ.!
Εξαιτίας της επέμβασης των Flanker, τα ισραηλινά μαχητικά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους καθώς έλαβαν την εντολή να αποχωρήσουν από την περιοχή, σύμφωνα πάντα με την ρωσική δημοσίευση.
Πιθανότατα τα βαρυφορτωμένα F-16, εκτίμησαν ότι δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν την αποστολή τους χωρίς απώλειες και παρά το γεγονός ότι στράφηκαν δύο από αυτά κατά των ρωσικών μαχητικών, δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο εγκλωβισμό.
Το εντυπωσιακό είναι ότι είναι η πρώτη φορά οι οι Ρώσοι σηκώνουν» μαχητικά από την Χμέιμιμ για να αναχαιτίσουν ισραηλινά μαχητικά, ενώ είναι η δεύτερη φορά που τα Su-35 τρέπουν σε φυγή F-16 μέσα σε λίγες ημέρες καθώς είναι η δεύτερη αναχαίτιση μετά από αυτή των τουρκικών F-16  στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Τα ρωσικά μαχητικά Su-35 αξιοποιούν τις τρομακτικές δυνατότητες του ραντάρ του με ακτίνα δράσης 400 χλμ. και του ηλεκτροοπτικού του συστήματος που μπορεί να εγκλωβίσει χωρίς καν να γίνει αντιληπτό από τα συστήματα RWR των εχθρικών μαχητικών, αεροσκάφη στα 95 χλμ.

https://www.pronews.gr