26.7.19

«Μπλόκο» Βουλγαρίας σε ΗΠΑ: Μπήκε με Σερβία-Oυγγαρία στον «Turkish Stream»


Μετά το βέτο του προέδρου της Βουλγαρίας για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 η Σόφια προχώρησε σε δεύτερο "κτύπημα" κατά ΗΠΑ καθώς μπήκε με Σερβία και Oυγγαρία στον «Turkish Stream».
To ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο και αφορά άμεσα τα ελληνικά ενεργειακά σχέδια (EAST-MED) τον ενεργειακό ανταγωνισμό Ρωσίας-ΗΠΑ, το φτηνό φυσικό αέριο ενώ η Σόφια φαίνεται πως αψηφά εντελώς μελλοντικές αμερικανικές κυρώσεις!
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής δήλωσε πως η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω Ελλάδας
«Η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream θα διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας.
Απευθείας μέσω της Βουλγαρίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Αλεξάντερ Νόβακ, κληθείς να σχολιάσει τη διαδρομή του νέου αγωγού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της πρώτης γραμμής του Turkish Stream είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Όσον αφορά την έναρξη της δεύτερης γραμμής του project, ο Νόβακ διευκρίνισε ότι η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τον χρόνο κατασκευής των σχετικών υποδομών.
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι η επέκταση του βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς αερίου, με στόχο την αποδοχή του αερίου του TurkStream, πραγματοποιείται στη βάση του διαθέσιμου χρονοδιαγράμματος.
«Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ της Gazprom και του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας. Έχει υπογραφεί ένας οδικός χάρτης και το project υλοποιείται στη βάση αυτού του οδικού χάρτη»υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, σχολιάζοντας τις ανησυχίες για την πορεία εκτέλεσης των έργων στη Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι οι δίδυμοι αγωγοί του TurkStream αναμένεται να έχουν μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.
Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η Βουλγαρία άσκησε βέτο στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έθεσε βέτο στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin, επικαλούμενος την πολύ υψηλή τιμή τους, τον ανεπαρκή εξοπλισμό τους και την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος που συνεπάγεται η παραγγελία αυτή.
«Η Βουλγαρία χρειάζεται ένα πολυλειτουργικό αεροσκάφος» με «ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού και εκπαίδευσης» των πιλότων, τόνισε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της σύμβασης, της σημαντικότερης μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα.
Την περασμένη Παρασκευή το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αγοράς των 8 F-16 έναντι του ποσού του 1.256 δισεκ. δολαρίων. Η Βουλγαρία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, επιδίωκε εδώ και πολλά χρόνια να ανανεώσει τον στόλο των σοβιετικών MiG-29 που διαθέτει.
Η επιλογή των F-16 επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, που θεωρούσε πιο ανταγωνιστική την πρόταση για αγορά 10 σουηδικών Gripen.
Πέραν του γεγονότος ότι η τιμή που ζητούσε η Lockheed Martin από τη Βουλγαρία για τα αεροσκάφη της είναι υψηλότερη ανά μονάδα σε σύγκριση με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με άλλες χώρες, το σύνολο του ποσού θα έπρεπε να καταβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα για το 2019 θα αυξανόταν από το 0,5% στο 2,1%. Τα αεροσκάφη επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι τις αρχές του 2024.
«Η λήψη στρατηγικών αποφάσεων που σχετίζονται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια απαιτεί αποδεκτές οικονομικές παραμέτρους και ευρεία συναίνεση», εκτίμησε ο Βούλγαρος πρόεδρος. Η διαδικασία γρήγορης επικύρωσης της σύμβασης «δεν επέτρεψε να διευκρινιστούν ερωτήματα σχετικά με την τιμή, τις προθεσμίες παράδοσης και τις αποζημιώσεις στην περίπτωση καθυστέρησης», πρόσθεσε.
Το προεδρικό βέτο σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει και να ψηφίσει και πάλι τη σύμβαση αυτή. Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία επικυρωθεί η απόφαση, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει ξανά βέτο.






eventually confirmed 's 2nd leg will take the -n route. "Bulgaria, Hungary, Serbia. Straight through Bulgaria," Energy Min Alexander Novak said.

Remains to be seen whether that triggers (=> ) in the US.https://tass.ru/ekonomika/6705762 
pronews