19.7.19

Ό,τι είχαμε προτείνει για τη Θεσσαλονίκη:Αστυνόμευση με βανάκια στην Αθήνα


Σε εφαρμογή ετέθη από χθες ένα νέο σχέδιο αστυνόμευσης για τουριστικά σημεία της Αθήνας. Τέσσερα βανάκια, το καθένα με πέντε αστυνομικούς οι οποίοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό, θα σταθμεύουν σε πολυσύχναστα κεντρικά μέρη της πρωτεύουσας. Δύο εξ αυτών θα επιχειρούν το πρωί και τα υπόλοιπα το απόγευμα.
Οπως εξηγούν στην «Κ» αστυνομικές πηγές, το προσωπικό που θα επανδρώνει τα βανάκια θα προέρχεται, μεταξύ άλλων, από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, καθώς και από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης.
Αντίστοιχη αστυνομική παρουσία υπάρχει και στο εξωτερικό, σε κεντρικά σημεία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Οι αστυνομικοί θα φέρουν ως εξοπλισμό υποπολυβόλο MP5* και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Το σχέδιο προβλέπει τα βανάκια να είναι κυρίως στάσιμα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αυξηθεί και ο αριθμός τους.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) για την επιλογή της νέας ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κάνει σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές προσώπων. Στην πρώτη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στο υπουργείο, με αντικείμενο τη νέα αντεγκληματική πολιτική, δεν είχε κληθεί κανένας από τους αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ., ούτε ο τέως αρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Αντίθετα, συμμετείχαν κλαδάρχες της Αστυνομίας και επιτελείς της ΓΑΔΑ.
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Ανδρικόπουλος δεν θα βρισκόταν άλλο στην ηγεσία του Σώματος. Κύριος λόγος της απομάκρυνσής του θεωρήθηκε ότι ήταν η παρουσία του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε ένα κράτος δικαίου, ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας», είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Μετά την παραίτησή του, χρέη αρχηγού εκτελεί ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης. Οι πρώτες πληροφορίες τον εμφάνιζαν εκείνες τις ημέρες ως τον επικρατέστερο για τη διαδοχή του κ. Ανδρικόπουλου στο πόστο.
kathimerini

* Ο οπλισμός αυτός δεν επαρκεί για να αντιμετωπισθεί περιστατικό, με χρήση καλασνικοφ.
Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος και ένας αριθμός G3.
Efenpress