11.6.19

ΗΠΑ: «Η Τουρκία θα έκλεβε απόρρητες πληροφορίες των F-35» - Εδωσαν τους κωδικούς των συστημάτων IFF στους Ρώσους

ΗΠΑ: «Η Τουρκία θα έκλεβε απόρρητες πληροφορίες των F-35» - Εδωσαν τους κωδικούς των συστημάτων IFF στους Ρώσους
Οι ΗΠΑ "έκοψαν" τους Τούρκους πιλότους από τα F-35 γιατί φοβήθηκαν κλοπή απόρρητων πληροφοριών του μαχητικού 5ης γενιάς τη στιγμή που η Αγκυρα έδωσε τους κωδικούς των συστημάτων IFF στους Ρώσους!
Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην διακοπή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα μαχητικά F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα, πολύ καιρό πριν λήξει το τελεσίγραφο στα τέλη Ιουλίου!
Οπως ανέφεραν αμερικανικές πηγές "υπήρξε επίσπευση των διαδικασιών εξαιτίας φόβου κλοπής απόρρητων πληροφοριών των F-35 από τους Τούρκους"!
Πιο αναλυτικά, ο λόγος της επίσπευσης των εξελίξεων ήταν ότι τέθηκε θέμα για τα απόρρητα μυστικά του αμερικανικού μαχητικού και εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτά θα... κλαπούν από τους Τούρκους πιλότους!
Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό Foreign Policy σε κείμενο της Lara Seligman, η οποία είχε δημοσιεύσει και τις πληροφορίες για την αποστολή της επιστολής που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Η κύρια ανησυχία του γενικού διοικητή της βάσης Τζαντ Καντέρμπερι, ήταν ότι η συνέχιση της πρόσβασης των έξι Τούρκων πιλότων στα πιο ευαίσθητα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης του F-35, θα τους έδινε την ευκαιρία να "κλέψουν" διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούσαν τα αμερικανικά μαχητικά. 
Οπως γίνεται αντιληπτό όχι απλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι τους κατηγορούν για... απόπειρα κλοπής και παράδοσης απόρρητων μυστικών του F-35 σε ξένη χώρα!
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες από τουρκική αμυντική ιστοσελίδα, οι πρώτες συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που παρήγγειλε η Τουρκία από την Ρωσία φέρουν ενσωματωμένο Identification Friend or Foe (IFF) ρυθμισμένο για τουρκικά αεροσκάφη γεγονός που σημαίνει ότι οι Τούρκοι παρέδωσαν τους δικούς τους κωδικούς στους Ρώσους.
Το γεγονός αυτό, εάν αληθεύει, σημαίνει ότι δημιουργείται μια «τρύπα» ασφαλείας για το ΝΑΤΟ καθόσον για να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει προηγουμένως να έχουν δοθεί στην ρωσική πλευρά κρίσιμα στοιχεία για αεροσκάφη χώρα-μέλους του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, η τουρκικά πλευρά αναφέρει πως ομάδα 9 Ρώσων τεχνικών που έχει επιφορτιστεί με την υποστήριξη του συστήματος, θα μεταβεί στις 27-28 Ιουνίου στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την αρχική τοποθέτηση, για επιτόπιες εργασίες προετοιμασίας. 
Οι εξελίξεις αυτές καθώς και η μη τουρκική απάντηση στο γράμμα του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, Π.Σάναχαν, επιτάχυναν τις διαδικασίες. Υπενθυμίζουμε πως ο Π.Σάναχαν έστειλε γράμμα-"τελεσίγραφο" τον Τούρκο ομόλογο του Χ.Ακάρ πριν 4 ημέρες.
Η Πολωνία επιθυμεί να αγοράσει τα τουρκικά F-35
"Η Πολωνία θέλει να αποκτήσει μαχητικά F-35 πιο γρήγορα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να τα προμηθεύσουν στην Τουρκία εξαιτίας της επιμονής της τελευταίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400" αναφέρουν πηγές της Βαρσοβίας επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του pronews.gr.
H προμήθεια F-35 αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, προσθέτοντας ότι οι πολωνικές αρχές παρακολουθούν στενά τη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αγορά των S-400 που μπορεί να διαταράξει την πώληση των F-35 στην Άγκυρα.
“Η Πολωνία βρίσκεται στην αναμονή για να αποκτήσει αεροσκάφη F-35, και ακόμη και αν οι ΗΠΑ ήθελαν να της τα πουλήσουν, δεν υπήρχε περίπτωση να τα λάβει πριν την Τουρκία.
Τώρα η Τουρκία θα φύγει από τη σειρά (αναμονής) για την απόκτησή τους” ανέφερε η πηγή.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας υπέγραψε το σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μέχρι το 2026.
Σε αυτό το σχεδιο περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Harpia, σύμφωνα με το οποίο η Πολωνία σχεδιάζει να αγοράσει 32 μαχητικά F-35 έως το 2026, για να αντικατασταθούν τα σοβιετικής προελεύσεως MiG-29 και Su-22 που διαθέτει η Αεροπορία της χώρας.


Last week, Brig. Gen. Todd Canterbury, the wing commander, made the decision to immediately ground the pilots and restrict their access to the “vault,” which holds state secrets and classified materials, I'm told @ForeignPolicy
Canterbury’s main concern was that continuing to allow the Turkish pilots access to the F-35’s most sensitive data—instruction manuals, for example—after the July 31 deadline was imposed would provide them an opportunity to take classified information out of the secure space.

15 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό