11.6.19

Τελεσίγραφο (ακόμα ένα) από το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Άγκυρα: «Ή με εμάς ή με τους Ρώσους»

Τελεσίγραφο (ακόμα ένα) από το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Άγκυρα: «Ή με εμάς ή με τους Ρώσους»
Άλλο ένα ακόμα τελεσίγραφο προς την Τουρκία να ακυρώσει την απόκτηση των S-400 έστειλε με διακομματικό ψήφισμά που επικυρώθηκε ομόφωνα από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση την οποία όμως δεν μπορούν να αποφύγουν καθώς εάν «καταπιούν» τις ενέργειες της Τουρκίας, το όποιο γόητρο τους έχει απομείνει απλά θα «εξαερωθεί».
Γνωρίζουν ότι τα Στενά πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν για τις ΗΠΑ και την Δύση και για αυτό τον λόγο πλέον οι Αμερικανοί τα δίνουν όλα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσω του οποίου σε μια μελλοντική παγκόσμια σύγκρουση θα μπορούν να μεταφερθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στην Μαύρη Θάλασσα.
Πλέον ο ρόλος της Θράκης αναβαθμίζεται κάθετα προς εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων βεβαίως.
Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει λιμάνι, σιδηροδρομική σύνδεση και αεροδρόμιο, ενώ είναι σε κοντινή απόσταση από τα στρατηγικά λιμάνια της Βουλγαρίας στην Μαύρη Θάλασσα.
Τα Στενά μέχρι τώρα ήταν η μόνη δίοδος των Αμερικανών για να πλησιάσουν την ρωσική επικράτεια ενώ υπό τον ΝΑΤΟϊκό έλεγχο εμπόδιζαν την απρόσκοπτη κάθοδο των Ρώσων στα «ζεστά» νερά της Μεσογείου που αποτελεί τον μακραίωνο στόχο της Μόσχας.
Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, αναφέρει ότι το πρόβλημα των S-400 και της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.
«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ ΜακΚολ, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι η αμερικανική προσφορά προβλέπει την επιτάχυνση της παράδοσης τους συστήματος Patriot με στόχο να δώσει στην Άγκυρα μια εναλλακτική επιλογή που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παρόν ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το S-400.
Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μια σαφή διττή επιλογή ανάμεσα στην αγορά των ρωσικών S-400 και της προσφοράς των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παράδοσης των πυραύλων Patriot. Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ» σημειώνει.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα -σε συνδυασμό και με το τελεσίγραφο που έστειλε πρόσφατα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου να υπαναχωρήσει στις θέσεις της- στέλνει με σαφή τρόπο το μήνυμα στην Τουρκία ότι «το Κογκρέσο δεν σκοπεύει να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 και προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες».
Όπως άλλωστε υπενθυμίζεται στην κοινή ανακοίνωση, ο νόμος για την «Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) προβλέπει την επιβολή κυρώσεων «σε οποιοδήποτε πρόσωπο διεξάγει σημαντική συναλλαγή με τους ρωσικούς τομείς άμυνας ή πληροφοριών».
Λίγο νωρίτερα προηγήθηκε κι άλλο ηχηρό μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει ότι οι Τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35, δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση, στην Αριζόνα.
Να πούμε πως τα ψηφίσματα του Κογκρέσου δεν έχουν καμία αξία εάν δεν υπογραφούν από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ, αλλά το ότι πρόκειται για ομόφωνες αποφάσεις δείχνει πως Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συμφωνούν απόλυτα ως προς το ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή αντίδραση.
Τα ψηφίσματα αυτά σίγουρα γίνονται εν γνώση του προέδρου Τραμπ.
pronews.gr