27.6.19

Ποια είναι η νεοσύστατη Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών; (Φώτο)


Τα επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.45, την Τρίτη, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν οι σειρήνες των φυλακών. Οι χθεσινές συμπλοκές, τις οποίες κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν και να κάνουν απόπειρα εξέγερσης, στις φυλακές Κορυδαλλού, είχαν ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί για δεύτερη φορά η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών.
Πρόκειται για νεοσύστατη ομάδα αντιμετώπισης ταραχών εντός των φυλακών.Πρόκειται μία νεοσύστατη ομάδα, που στελεχώθηκε από τους επίλεκτους άνδρες της «Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού», με την εμφάνιση και την εκπαίδευση τους να θυμίζουν Αντιτρομοκρατική.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη θέα των «επίλεκτων» της Εξωτερικής Φρουράς οι σκληροί ποινικοί κρατούμενοι έκαναν πίσω και άρχισαν να μπαίνουν στα κελιά τους.
Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών ενεργοποιήθηκε σχεδόν 10 λεπτά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων και άμεσα κατάφερε να δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας γύρω από το διοικητήριο των φυλακών, αποτρέποντας την εισβολή κρατουμένων με… άγριες διαθέσεις. Μάλιστα, τα «κομάντο» της Ομάδας είχαν καθοριστικό ρόλο και στις έρευνες που ακολούθησαν σε κελιά της Β’ και της Ε’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού όπου βρέθηκε ένα μικρό «οπλοστάσιο», αποτελούμενο κυρίως από αυτοσχέδια μαχαίρια.
Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών αποτελείται από 30 έμπειρα και άρτια εκπαιδευμένα στελέχη.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού, η Ομάδα επεμβαίνει στο εσωτερικό του καταστήματος κράτησης μόνο με εντολή του διευθυντή και δεν χρειάζεται η διαμεσολάβηση του Εισαγγελέα, όπως ισχύει στην περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ.
Η πρώτη τους επιχειρησιακή εμφάνιση ήταν στις 9 Ιουνίου, όταν βραδινές ώρες πραγματοποίησαν έλεγχο σε δεκάδες κελιά κρατουμένων στη Β’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, εντοπίζοντας ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και φυσικά… αυτοσχέδια μαχαίρια.
Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει κράνος τελευταίας γενιάς κατασκευασμένο από ABS με προστασία αυχένα και polycarbonate προσωπίδα πάχους 3χιλ., ατομική ασπίδα προστασίας από polycarbonate υλικό πάχους 5χιλ., γκλομπ από πολυπροπυλένιο, μάσκα αερίου – καπνού από πανοραμική polycarbonate προσωπίδα και αναμονή για φίλτρο με σπείρωμα 40χιλ., προστατευτική στολή από σκληρό αρθρωτό κέλυφος πάχους 3χιλ. με ειδική επένδυση και γάντια προστασίας επιπέδου 5. Τέλος, όλα τα μέλη της Ομάδας έχουν παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση ανάλογη αυτής των διμοιριών ΥΑΤ/ ΥΜΕΤ.


https://defencereview.gr