1.5.19

HΠΑ: «Μην πετάτε κάτω από 26.000 πόδια στον ΕΕΧ της Βενεζουέλας - Οι Αμερικανοί να αποχωρήσουν από την χώρα»

Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται κάποιου είδους αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στο Καράκας καθώς πριν λίγο με NOTAM οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε όλα τα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας να πετούν κάτω από τα 26000 πόδια στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας.

Παράλληλα ζητήθηκε από τους Αμερικανούς "να εγκαταλείψουν την χώρα με κάθε διαθέσιμο μέσο και με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες".
Μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ ανεβάζουν την ένταση της ψυχολογικής πίεσης στις αρχές της Βενεζουέλας και μπλοφάρουν ή έχουν σκοπό να εξαπολύσουν κάποια πυραυλικά κτυπήματα.
Ταυτόχρονα, ακύρωσε την τελευταία στιγμή το ταξίδι του στην Ευρώπη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λόγω της κατάστασης πυο επικρατεί στην Βενεζουέλα.
Κορυφαίος Αμερικανός Ναύαρχος τόνισε πως "ο Στρατός των ΗΠΑ συγκεντρώνει πληροφορίες για την κατάσταση στην Βενεζουέλα ώστε να χρησιμοποιηθούν αν το κρίνει απαραίτητο ο Πρόεδρος"
Ο Στρατηγός Dunford τόνισε από την πλευρά του:
"Ο Πρόεδρος το έχει ξεκαθαρίσει, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι .
Εμείς από την πλευρά μας συγκεντρώνουμε πληροφορίες ώστε να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε καλή "ορατότητα" για το τι συμβαίνει στην Βενεζουέλα.
Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για ότι ο Πρόεδρος μας ζητήσει".
Ο Ναύαρχος Faller της SOUTHCOM τόνισε επίσης:
"Εμείς από την πλευρά μας καταστρώνουμε σχέδιο εκκένωσης των Αμερικανών πολιτών και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.
Η δικρατορία του Μαδούρο έχει οδηγήσει σε κρίση. Η Κούβα και η Ρωσία έχουν εισβάλλει στην χώρα σας και έχουν καταπατήσει την κυριαρχία σας.
Εχετε μια ευκαιρία να πράξετε το σωστό πράγμα".
Επιπλέον, ένα ακόμη "σημάδι" που δείχνει κλιμάκωση στην περιοχή αποτελεί και η ακύρωση της προγραμματισμένης περιοδείας στην Ευρώπη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα, αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σήμερα το απόγευμα, στην οποία πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Μπόλτον, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, ανέφερε:
«Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων», τόνισε.
Νωρίτερα όπως ενημέρωσε το pronews.gr, είχαμε απειλή στρατιωτικής εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα από τον Μάικ Πομπέο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Fox, δήλωσε πως η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, δηλαδή η εισβολή στη χώρα, είναι πιθανή «αν αυτό κριθεί απαραίτητο».
«Η στρατιωτική δράση είναι πιθανή. Αν αυτό είναι ό,τι χρειάζεται, αυτό θα κάνουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο Πομπέο.
Οπως αναφέραμε και χτες, δύο αεροπλανοφόρα μαζί με συνοδεία σκαφών απέπλευσαν και από τις δύο ακτές των ΗΠΑ αντίστοιχα κατευθυνόμενα νότια.
Πρώτα απέπλευσε το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower από την Βιρτζίνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ για να ακολουθήσει το USS Roosevelt από το San Diego.
Και  οι δύο ομάδες σκαφών κατευθύνονται νότια. Το πρώτο ενδεχομένως στην περιοχή ανάμεσα σε Κούβα και Βενεζουέλα και το δεύτερο προς τον Παναμά.

Ο Ν.Μαδούρο έδωσε διαταγή στον Στρατό και την πολιτοφυλακή να ετοιμαστούν για κάθε είδους σενάριο.
Αρματα μάχης Τ-72, τεθωρακισμένα BMP-3, BTR, α/κ πυροβόλα και δυνάμεις του Στρατού έχουν ακροβολισθεί σε ολόκληρη την χώρα.
Σε ετοιμότητα είναι το αντιαεροπορικό δίκτυο της Βενεζουέλας καθώς και οι αντιπλοϊκοί της πύραυλοι.