2.5.19

Μετά την οριστική διακοπή επικοινωνίας(;) ΗΠΑ-Τουρκίας η Μόσχα αγκυροβολεί στα Στενά - Η Άγκυρα επέλεξε πλευρά (φωτό)

Πριν λίγα 24ωρα η ρωσική φρεγάτα,κλάσης Admiral Grigorovich, η "Admiral Essen" οπλισμένη με τους πυραύλους κρουζ,  αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης δίπλα από το Τοπ Καπί όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες.

Η αφορμή για αυτόν τον αγκυροβολισμό ήταν η έκθεση IDEF 2019, όμως λίγο αργότερα από μπροστά πέρασε ένα ρωσικό υποβρύχιο, το "Kolpino" δίνοντας εικόνα ρωσικής ναυτικής βάσης στα Στενά.
Όλως τυχαίως η ρωσική παρουσία αυξήθηκε μετά το αποτυχημένο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν και αυτό έχει την σημασία του.
Η Άγκυρα ήθελε να δείξει στην Δύση ότι πλέον τα Στενά «ανήκουν» στην Μόσχα και συνεπώς οι Ρώσοι πέτυχαν τον μακραίωνο σκοπό τους που ήταν να κατέβουν απρόσκοπτα στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου.
Μια πολύ σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ρ.Τ.Ερντογάν και Ν.Τραμπ όχι μόνο κρίθηκε ως «άκρως απογοητευτική» αλλά θα είναι και η τελευταία επικοινωνία που θα έχουν μεταξύ τους οι δύο πρόεδροι.
Αυτό σημαίνει πως επήλθε οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο προέδρων και πλέον έχει κοπεί κάθε ουσιαστικός δίαυλος μεταξύ των δύο χωρών και πλέον όλα μπορούν να συμβούν αλλά σημασία έχει τι μπορεί να εκμεταλλευθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα προς όφελος της χώρας.
Εδώ έχουμε να κάνουμε καθαρά με δύο προεδρικά «υπερεγώ» και κανείς δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τους δύο.
Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται οι Αμερικανοί να «χαριστούν» στην Τουρκία τουλάχιστον όσο αυτή είναι ερντογανική καθώς αυτό θα θρυματίσει το «ίματζ» της «σκληρής» υπερδύναμης.
Όμως ούτε η Τουρκία θα κάνει πίσω και θα κτυπήσει τις ΗΠΑ εκεί που πονάνε, στα Στενά και στην Παγκόσμια Γεωπολιτική, απλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να «πυροβολήσουν» την Τουρκία και τους εαυτούς τους μαζί, πληρώνοντας την στρατηγική τους να στηρίζουν τα πάντα στην Άγκυρα και να αγνοούν επιδεικτικά την Ελλάδα επί δεκαετίες.
Επί του πρακτέου όμως οι Αμερικανοί χάνουν τα Στενά.
Εδώ αξίζει να πούμε ότι τον Ιούλιο οι ισχυρίζονται ότι θα γίνει επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία, επίσκεψη την οποία, υποθετικά πάντα, συμφώνησαν το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν και ο Αμερικανός  Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.
Το αν θα πραγματοποιηθεί υποτίθεται ότι θα εξαρτηθεί από την εξελιξη της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία και φυσικά για που προορίζονται εάν τελικά παραληφθούν, φυσικά όλα αυτά διαρρέονται από τουρκικές πηγές.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακολουθώντας μια πολιτική διαπραγματεύσεων κέρδιζε συνεχώς χρόνο και διευθετούσε τις τελικές λεπτομέρειες της μεγάλης μεταστροφής του στο στρατόπεδο της Ανατολής.
Το μόνο του πρόβλημα μέχρι τώρα αποτελεί το ύψος του δανείου που χρωστά και πρέπει να ξεπληρώσει άμεσα αλλά ακόμη και σε αυτό Δύση και ΗΠΑ έκαναν ένα τραγικό λάθος.
Ο Ερντογάν θα προτιμήσει να "πεθάνει της πείνας" η Τουρκία παρά να προσφύγει στο ΔΝΤ και δυστυχώς κερδίζει συνεχώς χρόνο ζωής της τουρκικής λίρας δίνοντας την εικόνα πως "ακόμη το συζητάμε" με τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν ανοίξει την "κάνουλα" των εξοπλισμών προς την χώρα μας πολύ πιο γρήγορα εκτός αν το έχουν δεδομένο πως ο 6ος Στόλος θα αγκυροβολήσει μόνιμα πλέον στην περιοχή έτοιμος να εμπλακεί κατά της Τουρκίας.
Κάτι που όμως δεν είναι εφικτό και οι Αμερικανοί το ξέρουν, εκτός αν στείλουν άλλον να κάνει την δουλειά για αυτούς και ο νοών νοείτω...
pronews