16.5.19

Οι πικρές αλήθειες για την οικονομία


16/05/2019
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Σύμφωνα με το γκεμπελικό δόγμα περί προπαγάνδας, ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα καταλήγει να γίνεται αντιληπτό από τον λαό ως αλήθεια.
Και αυτό πράττει συνεχώς η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα: Πρωτοσταντούντος του ίδιου και του κ. Τσακαλώτου – και από κοντά όλοι οι άλλοι – επαναλαμβάνουν ότι η οικονομία πάει καλά, ότι έχουμε έκρηξη επενδύσεων και τα λοιπά και τα λοιπά.
Και κρύβουν την ζοφερή πραγματικότητα, την αλήθεια των αριθμών. Η οποία έχει ως εξής:

Στις 6 Μαΐου από το ΙΟΒΕ (με βάση στοιχεία από τη Eurostat) ανακοινώθηκε ότι τον Απρίλιο το Οικονομικό Κλίμα έπεσε στις 100,3 μονάδες από τις 101,3 – και χαμηλότερα από πέρσι.
Η Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις της ανακοίνωσε ότι το 2018 είχαμε μείωση επενδύσεων 12,2%.
Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν σε 1,790 δις από 1,655 δις τον Φεβρουάριο. Και ότι οι οφειλές του κράτους προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν στα 531 εκ. ευρώ από 446 εκ. τον Φεβρουάριο.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε (10 Μαΐου)  αύξηση 28,1% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάρτιο, με μείωση εξαγωγών και αύξηση εισαγωγών.  Το α΄ τρίμηνο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% και οι εξαγωγές μόνο κατά 1,6%. (Στο θέμα θα επανέλθω γιατί είναι σοβαρό)
Την ίδια μέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση του πληθωρισμού 1% τον Απρίλιο (με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα είδη διατροφής όπως το ψωμί, το κρέας, το γάλα, τα λαχανικά, οι πατάτες, αλλά και στη στέγαση, στην υγεία, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες).
Επίσης την ίδια μέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση τον Φεβρουάριο κατά 22,5% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.
Και τέλος – προς το παρόν – η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε μείωση 2,7% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο.
Δυστυχώς για την πατρίδα μας, αυτή είναι η πραγματικότητα.