24.4.19

Μ.Τσαβούσογλου: «Για να μας βγάλουν από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ πρέπει να το θέλουμε και εμείς - Θα πάρουμε Su-57 αν... »

Σε ότι αφορά την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου είπε σε συνέντευξή του στο Sputnik ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταφέρουν να εκδιώξουν την Τουρκία από τη Βορειατλαντική Συμμαχία γιατί για  να γίνει αυτό βάση καταστατικού θα πρέπει να το θέλει και η Άγκυρα:

«Πώς μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Όλες οι αποφάσεις εντός της Συμμαχίας γίνονται με απόλυτη ομοφωνία (των μελών). Εάν η Τουρκία, ως μέλος (του ΝΑΤΟ), λέει «Όχι», τότε είναι αδύνατο.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο αναπληρωτής του δήλωσαν με σαφήνεια ότι «κάθε ένας από τους συμμάχους μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του στον τόπο του, σε όποιο τομέα το θεωρεί απαραίτητο». Όλα είναι απολύτως διαφανή », τόνισε ο υπουργός.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρνήθηκε τις φήμες ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των συστημάτων S-400, θα αναπτυχθούν από την Τουρκία στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν συζητήσαμε σχέδια για την τοποθέτηση του S-400 στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν. Η ερώτηση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ από εμάς. Οι πληροφορίες αυτές συζητούνται συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πράγματι δεν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία και τώρα διαπραγματεύόμαστε τους όρους των παραδόσεων. Αν η Ρωσία αποφασίσει να πουλήσει το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν, θα το κάνει απευθείας εκεί χωρίς μεσάζοντες. Επιπλέον οι χώρες αυτές διατηρούν καλές σχέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. 
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην πιθανή αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-57 από την Τουρκία σε περίπτωση που δεν παραλάβουν τελικά τα F-35
Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει σαφή θέση και η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις ανάγκες της μέσω άλλων χωρών.
«Λαμβάνουμε μια πολύ σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. Γιατί αγοράζουμε S-400; Γιατί έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη συνεταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το έργο, πληρώσαμε το απαιτούμενο ποσό.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά αν εξετάσουμε το χειρότερο σενάριο, θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη με άλλο τρόπο, εκεί όπου θα προσφερθούν οι καλύτερες τεχνολογίες. Η Τουρκία αντιμετωπίζει με σεβασμό τόσο τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
pronews.gr