12.4.19

Η Αίγυπτος διέλυσε το «Αραβικό ΝΑΤΟ» των ΗΠΑ: Απέσυρε το στρατό της από τη συμμαχία κατά του Ιράν!

Λίγα 24ωρα μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Ουάσινγκτον, η Αίγυπτος ο μεγαλύτερος στρατός που συμμετείχε στο "Αραβικό ΝΑΤΟ" γνωστό και ως ΜΕSA (Middle East Strategic Alliance), αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά λόγω σοβαρού κινδύνου πολέμου με το Ιράν όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς το "Αραβικό ΝΑΤΟ" ήταν ένα αμερικανικό δημιούργημα κατασκευασμένο για πόλεμο κατά του Ιράν. Αυτό σημαίνει πως η Αίγυπτος δεν ήθελε να συμμετάσχει στην επικείμενη αιματοχυσία.
Πλέον δεν υφίσταται "Αραβικό ΝΑΤΟ" χωρίς αιγυπτιακά στρατεύματα σε καίριες τοποθεσίες.
Να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων αν το Κάϊρο παραλάβει τα ρωσικά μαχητικά Su-35 
Επιπλέον, η εξέλιξη δείχνει πως η Αίγυπτος όχι μόνο δεν είναι 100% υπέρ ενός αντι-ιρανικού "τόξου" αλλά είναι και πολύ πιο κοντά με την Ρωσία. Ασφαλώς πρόκειται για πολύ άσχημα νέα για Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ. 
Αμέσως το συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη ώστε να αναλυθούν τα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Αίγυπτος απέσυρε τις δυνάμεις της από την δημιουργία "Αραβικού ΝΑΤΟ, σύμφωνα με 4 πηγές που γνωρίζουν την απόφαση. Πρόκειται για γερό πλήγμα στην διακυβέρνηση Τραμπ και στην στρατηγική περιορισμού του Ιράν.
Η Αίγυπτος μετέφερε την απόφαση της στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλα κράτη που συμμετέχουν στην "Συμμαχία Ασφαλείας για την Μέση Ανατολή" στην Σύνοδο της Κυριακής στο Ριάντ σύμφωνα με αμερικανική πηγή.
Το Κάϊρο δεν έστειλε καν αντιπροσωπεία στην Σύνοδο.
Οπως αναφέρει το Reuters, η Αίγυπτος αποφάσισε να απέχει λόγω του σοβαρού κινδύνου επιδείνωσης των σχέσεων με το Ιράν.
"Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος" είπε αραβική πηγή.
Οι χώρες μέλη πλέον που παραμένουν στην συμμαχία είναι τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν και η Ιορδανία.
"Θα τους πιέσουμε ώστε να γυρίσουν πίσω. Τους θέλουμε αλλά είναι δύσκολο να αλλάξουν γνώμη" είπε η ίδια πηγή.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή της Αιγύπτου έρχεται και λίγα 24ωρα μετά την αμερικανο-ιρανική κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ ενέταξαν επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον κατάλογο των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων,
«Οι IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) είναι το πρωταρχικό μέσο της ιρανικής κυβέρνησης να διευθύνει και να διεξάγει την παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία της.
Αυτό το μέτρο «χωρίς προηγούμενο», συνιστά αναγνώριση του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μονάχα ένα Κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία, αλλά επίσης ότι οι Φρουροί συμμετέχουν ενεργά, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία.
Αυτή η απόφαση θα αυξήσει σημαντικά την κλίμακα και την άσκηση της μέγιστης πίεσής μας σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος» διευκρινίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας:
Εάν διατηρείτε σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία».
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά και τη δύναμη Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, που υποστηρίζει τις συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις στην περιοχή, όπως τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το Ιράν καλωσορίζει την απόφαση της Αιγύπτου
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Bahram Qasemi, ανέφερε πως "αν ισχύει η πληροφορία τότε καλωσορίζει την απόφαση της Αιγύπτου".
"Η Αίγυπτος είναι σημαντική και ισχυρή χώρα στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο και διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στην δημιουργία ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της δυτικής Ασίας.
Η Αίγυπτος με ρεαλισμό πρέπει να ενισχύσει την ενότητα ανάμεσα στις Μουσουλμανικές χώρες και να τις φέρει πιο κοντά.
Είναι μια αδιαμφισβήτητη δύναμη του Αραβικού κόσμου και μπορεί να φέρει εις πέρας το ιστορικό της καθήκον στις πιο ευαίσθητες συνθήκες της περιοχής.
Οι νέες συνθήκες θα βοηθήσουν το Ιράν, την Αίγυπτο και άλλες περιφερειακές χώρες να κατανοήσουν η μία την άλλη ώστε να είναι πιο ενεργές και αποτελεσματικές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της παροχής ασφάλειας ενώ θα ενδυναμώσουν την αμοιβαία κατανόηση και πολυπολική συνεργασία"