1.3.19

Exxon Mobil: «Μετά το βυθοτεμάχιο 10 έχουν σειρά το 3 και το 6» - Πλησιάζει η ώρα της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα

H αξία του κοιτάσματος στον «Γλαύκο» του βυθοτεμαχίου 10 στην κυπριακή ΑΟΖ υπολογίζεται μεταξύ $30 δισ. και $40 δισ. και η ποσότητά του μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, όπως δείχνουν οι επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των Exxon Mobil-Qatar Petroleum

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι επόμενες γεωτρήσεις αφού «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» και όπως ήδη έχει αποκαλύψει η Exxon Mobil έχει πάρει την άδεια εκμετάλλευσης του βυθοτεμαχίου 3, αυτού του ίδιου που η Άγκυρα θεωρεί ως συνέχεια της... τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι οι έρευνες και στο βυθοτεμάχιο 6.
Aυτό φυσικά σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα και πρέπει να κατανοηθεί από την Αθήνα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν ποτέ σε άμεση σύγκρουση με την Τουρκία, απλώς θα περιμένουν να δούν με ποον θα κάνουν δουλειές.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε σχέση με τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το νησί για τα επόμενα 200 χρόνια. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία όπως αναφέρει ο κυπριακός Φιλελεύθερος
Η ExxonMobil, όχι μόνο μένει στην Κύπρο για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, ο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο» και εντός 120 ημερών η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση και σε τρίτο στόχο με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10. Αυτό προσδιορίζεται εντός του 2020. 
Βλέπουν πέραν των πέντε στόχων εντός του τεμαχίου 10, ωστόσο ο «Γλαύκος» επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες, αφού στόχοι τύπου «Γλαύκος» περνούν στην πρώτη γραμμή, απ’ όπου υποχωρούν στόχοι τύπου «Δελφύνη» για την οποία ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δεν βρέθηκε κοίτασμα. Δεν γίνεται άλλη αναφορά, αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή της «Δελφύνης» εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum θα επανέλθει και εκεί.
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil επιβεβαίωσε χθες και δημόσια, ενώπιον του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, ότι ο αμερικανικός κολοσσός ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο «Φιλελεύθερος» είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι αγόρασαν ήδη, έναντι σημαντικού αντιτίμου, όλα τα σεισμογραφικά που έγιναν στο τεμάχιο 12 που πλην της «Αφροδίτης» έχει επιστραφεί στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα ο αμερικανικός κολοσσός ρίχνει τα βλέμματά του και στο τεμάχιο 11.
Σε περιοχές όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου ο μέσος όρος επιτυχίας είναι μία στις τρεις ή μία στις τέσσερις γεωτρήσεις. 
Ως εκ τούτου η επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων βρίσκει τη Λευκωσία ικανοποιημένη, καθώς βλέπει ότι η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και συνάμα παραμένει θερμή η φιλόδοξη προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στις υπόλοιπες προγραμματισμένες δραστηριότητες σε άλλα τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε σε πέντε γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν, χωρίς να διευκρινίζεται, ωστόσο, σε ποια τεμάχια. 
Μία γεώτρηση πιθανόν να αφορά το τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η ερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Μία δεύτερη γεώτρηση λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3.
Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων που εμπόδισαν το τρυπάνι της εταιρείας.
Η παρουσία του αντιπροέδρου της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ στη Λευκωσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις χθες φαίνεται πως ενδυναμώνει την παρουσία της εταιρείας στην περιοχή, κάτι που δεν έκρυψε ο κ. Άσπρεϊ.
Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, είπε πως το ενδιαφέρον τους δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο και υπενθύμισε πως η εταιρεία εξασφάλισε πρόσφατα άδεια για το τεμάχιο 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ
Ο κ. Άσπρεϊ αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.
pronews