29.3.19

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ


Αν τους ενδιέφερε η αλήθεια, η βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών βρίθει από μελέτες, και από βαλκανικές πηγές που ιστορούν τα γεγονότα.

Η απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεχαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ή τουλάχιστον να μετριαστεί η αγανάκτηση των Ελλήνων πατριωτών από την ακαταλόγιστη συμφωνία των Πρεσπών, σκοντάφτει εκτός των άλλων και στις αποκαλύψεις που καθημερινώς προβαίνει η σλαβική πλευρά.


Στην τηλεμαχία που είχε ο Ζάεφ, με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Κρίστο Μίτσκοσκι, είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρότασή του για ονομασία "Δημοκρατία του Ίλιντεν", αλλά, όπως είπε, απορρίφθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων της ελληνικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μη προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

Είναι σαφές, ότι ο πρωθυπουργός αγνοούσε πλήρως τι συνέβη στο Ίλιντεν -το χωριό Προφήτης Ηλίας, δηλαδή-, ή ερμήνευσε τα γεγονότα κατά πως τα ερμηνεύει η μαρξιστική του ιδεολογία, όπως έπραξαν και οι σύντροφοί του. Οιοσδήποτε αστός πολιτικός θα αντιδρούσε ενοχλημένος στο άκουσμα της πρότασης, όπως έπραξε άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζω μόνον την περίπτωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Δουζίνα, καθηγητή Νομικής και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων. Έχει ιδιαίτερη σημασία η περίπτωσή του, στην οποία αναφέρθηκα και παλαιότερα, επειδή χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό. Και δεν γνωρίζω αν υπήρχε, και ποιας μορφής, συνεργασία με τον Ν. Κοτζιά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε αφενός την άγνοιά του, αφετέρου και την άρνησή του να πληροφορηθεί σωστά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Ίλιντεν, αρκεσθείς στην εξιστόρησή τους από Βουλγάρους κομιτατζήδες, οι οποίοι έστησαν μια φοβερή προβοκάτσια εις βάρος των Ελλήνων. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Δουζίνας, ότι η αναφερόμενη ονοματοδοσία είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, για την Ελλάδα.

Αποκάλυψε δε ότι: «Πολύς κόσμος δεν ήξερε γι’ αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ιλιντεν. Ούτε εγώ ήξερα και έψαξα. Ήταν μια αγροτική εξέγερση το 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου, στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι».

Να ενημερώσω το εκλεκτό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι Έλληνες πατριώτες γνωρίζουν καλά τι συνέβη στο Ίλιντεν. Οι πολλοί που αγνοούν, ή διαστρεβλώνουν βρίσκονται στον χώρο του. Πολύ θα ήθελα πάντως να πληροφορηθώ, πού βρήκε ότι υπήρχαν τότε σλαβομακεδόνες;

Υπενθυμίζω λοιπόν, ότι την 20ή Ιουλίου 1903, Βούλγαροι ηγέτες των κομιτατζήδων έδωσαν το σύνθημα της εξέγερσης στην περιοχή, πιέζοντας τους απροετοίμαστους Έλληνες χωρικούς να ξεσηκωθούν, οδηγώντας βίαια στα βουνά ακόμη και ανήλικες. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κτύπησαν μεμονωμένα ολιγάριθμα στρατιωτικά τμήματα των Οθωμανών, έκαυσαν κατοικίες και δημόσια  κτίρια, με σκοπό να προκαλέσουν την αντίδραση των Οθωμανών - ό,τι έκανε και ο Ελλάς, που σκότωνε ακόμη και άοπλους Γερμανούς, για να προκληθούν αντίποινα, και να βγει ο κόσμος στα βουνά, ενισχύοντας τις τάξεις του.

Φυσικά, οι Οθωμανοί απάντησαν αμέσως. Τα χωριά με ελληνικό πληθυσμό υπέφεραν τα πάνδεινα. Στα Άλονα της Φλώρινας σκότωσαν δεκάδες Έλληνες χωρικούς, καίγοντας ολοκληρωτικά το χωριό -έκαψαν τα 150 από τα 157 σπίτια- και με παρόμοια τρόπο κατέστρεψαν 22 χωριά, εκτελώντας και 2.000 Έλληνες που συνέλαβαν.

Ο πρωθυπουργός, ο Δουζίνας και οι λοιποί σύντροφοί τους, δεν αναρωτήθηκαν μελετώντας έστω μόνο τις βουλγαρικές πηγές, πώς είναι δυνατόν να ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες της περιοχής, χωρίς να βρεθεί στις μάχες ούτε μια ανταρτική ομάδα Ελλήνων; Δεν κατανόησαν ότι πρόκειται για άθλια προβοκάτσια των Βουλγάρων, οι οποίοι απεσύρθησαν και άφησαν τους ανυπεράσπιστους Έλληνες στο έλεος των Οθωμανών;

Αυτό ήταν το Ίλιντεν εν συνόψει. Αν τους ενδιέφερε η αλήθεια, η βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών βρίθει από μελέτες, και από βαλκανικές πηγές, που ιστορούν τα γεγονότα. Γιατί, θεώρησαν έγκυρες τις πηγές των κομιτατζήδων;

Πηγή: https://www.voria.gr/