2.3.19

«Απασφάλισε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά τον «Γλαύκο» - Aναμέτρηση για τη «χρυσή λίστα» των οικοπέδων Ελλάδας-Κύπρου

Tην πρώτη επίσημη τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση για τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» είχαμε πριν λίγο με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να γνωστοποιεί την επανέναρξη γεωτρήσεων στη Μεσόγειο για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Στη δήλωσή του που έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση του κοιτάσματος που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν ανέφερε πως οι γεωτρήσεις «θα αρχίσουν μετά από εργασίες συντήρησης (των σκαφών)».
Η ανακοίνωση Ερντογάν είναι η πρώτη – έμμεση – αντίδραση της Τουρκίας μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» των διεθνών κολοσσών Exxon Mobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» που οδηγεί σε κοίτασμα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.
Επειτα από την ανακάλυψη 8-10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών στον κυπριακό στόχο «Γλαύκο», τα δεδομένα αλλάζουν, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα η οποία πρέπει τώρα να κινηθεί άμεσα. Η κυπριακή κυβέρνηση άλλωστε ετιμά ότι αφού χτύπησε φλέβα χρυσού στο οικόπεδο 10 είναι δεδομένο ότι θα βρει και αλλού φυσικό αέριο.
Αν ήταν και η Ελλάδα έτοιμη για να βρει φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ελληνοκυπριακός σταθμός υγραεριοποίησης ο οποίος θα ανέτρεπε τα πάντα στην περιοχή. Οι δύο χώρες, όχι μόνο θα είχαν φθηνό φυσικό αέριο για τους κατοίκους της (και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια) αλλά θα μπορούσαν να γίνουν από κοινού ή κατά μόνας, ισχυροί παίκτες στην αγορά με τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.
Τα ελληνικά κοιτάσματα
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει δηλώσει ότι έχει σκανάρει το υπέδαφος σε έκταση 32 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σχετικά με τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης αναφέρει:
«Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ».
Ο Ηλίας Κονοφάγος, Χημικός Μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών ανέφερε παλαιότερα ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).
Γενικότερα μια παλαιότερη πρόβλεψη έλεγε ότι το Ιόνιο έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας.
Συνολικά 20 οικόπεδα μέχρι την Κρήτη μπορεί να έχουν κοιτάσματα, τα 9 στην Κρήτη.
Στην Κρήτη υπάρχου πιθανές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.
Εκτός των 9 οικοπέδων της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας,στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.
Για το Ιόνιο ενδιαφέρον έχει επιδείξει η ισπανική REPSOL.
Πρόκειται για έκταση 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή δυτικά και νότια της Κέρκυρας, μέχρι την περιοχή δυτικά της Λευκάδας.
Τον Σεπτέμβριο μονογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης για τα θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Η εκτίμηση που είχε κάνει η εταιρεία Energean Oil & Gas έκανε λόγο για την ύπαρξη στην περιοχή απολήψιμου πετρελαίου ύψους 50 ως 100 εκατομμύρια βαρέλια.
Σε παλαιότερο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, επεσήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, που είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019. Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.
Τα επόμενα χρυσά οικόπεδα της Κύπρου
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Σκεφτείτε ότι το κοίτασμα – μαμούθ στην Αίγυπτο είναι 500 τρισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον Ηλία Κωνοφάγο, το μέγεθος του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκο» κυμαίνεται μεταξύ 5 τρισ. κυβικά πόδια και 8 τρισ. κυβικά πόδια. Ωστόσο, οι ογκομετρικές εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η μέση ποσότητα αναμενόμενων ανακτήσιμων αποθεμάτων του κοιτάσματος (50% πιθανότητα ύπαρξης) βρίσκεται πολύ κοντά στα 7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Με άλλα λόγια πρόκειται για δύο δισ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψη πως ένα κοίτασμα θεωρείται γιγαντιαίο όταν τα αποθέματά του ξεπερνούν τα 500.000.000 βαρέλια πετρελαίου, τότε μιλάμε για μια γιγαντιαία ανακάλυψη στη Μεγαλόνησο.
Στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν χαρτογραφημένοι τουλάχιστον 10 στόχοι κοιτασμάτων παρόμοιοι με το κοίτασμα «Zohr».
Για παράδειγμα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ έχει ήδη χαρτογραφήσει παρόμοιους στόχους κοιτασμάτων Ερατοσθένης-Νότια-1, 2 & 3, όπου εκτιμά ότι μπορεί να βρει αποθέματα μεταξύ 6 και 8 τρισ. ποδών.
Συνεπώς, πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή δύναμη χωρίς να "πέσει ούτε τουφεκιά";

pronews