5.3.19

«Γαλάζια Πατρίδα»: Η Άγκυρα κάνει «απόβαση» σε «ελληνικό νησί» - «Ελλάδα πρόσεχε, είμαστε δυνατοί» (φωτό, βίντεο)


Αποβατικές ασκήσεις για την κατάληψη νησιού του Αιγαίου εκτέλεσαν χθες οι τουρκικές δυνάμεις στα πλαίσια σεναρίου της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα συνιστούν... ψυχραιμία και αναζητούν καλύτερα ΜΟΕ.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας, το πολεμικό πλοίο Bayraktar κατέφτασε στον κόλπο της Σμύρνης. Στην συνέχεια πλησίασε το νησί «Χεκιμλί», το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο, ανήκει σε εχθρική χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα.

Οι SAS-SAT αποβιβάστηκαν από το πλοίο και μαζί με φουσκωτά προς κατάληψη του νησιού.
Είχαν προηγηθεί ναρκαλιευτικά τα οποία καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί του εχθρού από νάρκες.

Για να γίνει κατανοητό το «μήνυμα» στην ελληνική πλευρά Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που επιθεωρούσε την άσκηση και ο τελευταίος τον έβαλε σε ανοικτή ακρόαση για να μιλήσει στους στρατιώτες και να τους ευχηθεί, καλή επιτυχία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει τρομοκρατηθεί από την «Γαλάζια Πατρίδα».

Δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά είναι σαφές τι επιχειρεί η Άγκυρα προσπαθώντας να κουράσει ψυχολογικά την Ελλάδα κάνοντας μόνιμη επίδειξη ισχύος και να την αναγκάσει να διαπραγματευτεί επί της ουσίας κυριαρχικά της δικαιώματα.

Έτσι μετά την επίδειξη «ρόπαλου» ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ έτεινε και «χείρα φιλίας»

«Εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη γείτονα Ελλάδα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και εντός του πλαισίου των επαφών μας. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις τρέχουσες σχέσεις μας προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της άσκησης ‘Γαλάζια Πατρίδα’.

Την ίδια ώρα ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο άνθρωπος που θεωρείται ότι βάφτισε την άσκηση, σε συνέντευξή του στην Hurriyet, υποστήριζε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Τουρκία είναι πλέον ναυτική δύναμη. «Κανονικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της στεριάς και ότι η θάλασσα ανήκε σε αυτούς. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε, ’είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό’».

Η Τουρκία, λέει ο Γκιουρντενίζ, ήταν πάντα ναυτική δύναμη, αλλά τώρα ναυπηγεί δικά της πλοία. Και συνεχίζει: «Αν μια χώρα στοχοποιεί τα θαλάσσια συμφέροντά σου, εάν στοχεύει στα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας σου, τα δικαιώματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) σου και προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας σας, φυσικά δεν μπορείς να στοχεύσεις ξεκάθαρα αυτές τις χώρες, αλλά μπορείς να κάνεις μια δήλωση με τη στάση σου».

 

pronews