24.1.19

Κ.Μητσοτάκης:«Αν με εκλέξετε θα θέσω βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση»


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως θα θέσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν εκλεγεί.
Είπε χαρακτηριστικά:

"Στις Πρέσπες οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ!
Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, την οποία καταθέτω στα πρακτικά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλη η παρέα εσείς έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008.
Στα κρυφά και στα γρήγορα. Μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι κύριε Καμμένο; Είστε υπόλογοι κ. Τσίπρα. Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα ήδη συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μετά; Θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε; Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαια ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.   
Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω.

"Εθνική ήττα η συμφωνία των Πρεσπών που θα μας βάλει σε περιπέτειες" είπε ο πρέοδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η κύρωση της για την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας:
 «Οι τελευταίοι δύο ομιλητές ήταν ο κ. Κοτζιάς, βασικός διαπραγματευτής της Συμφωνίας. Την υπερασπίστηκε με πάθος, αλλά δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε και δεν κατέθεσε την επιστολή παραίτησης. Μετά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Αφού υπερασπίστηκε με πάθος τη Συμφωνία, δεν μας εξήγησε γιατί δύο βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διεγράφησαν. Όλα αυτά αναδεικνύουν τα παράξενα παιχνίδια για να παραμείνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση».
Για τον κ. Καμμένο είπε ότι:
«Ο κ. Καμμένος όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση δεν το έκανε, γιατί τότε ήταν η καρέκλα πάνω από όλα».
Για την συμφωνία είπε ότι ήταν εθνική ήττα και λάθος για την χώρα μας και πρόσθεσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών η Συμφωνία. Εξαγοράζονται συνειδήσεις βουλευτών για μερικούς μήνες εξουσίας. Η κυβέρνηση κουρελιάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια. 
Ότι δεν έχει η Βουλή το πλήρες κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης των Σκοπίων φανερώνει ότι οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει την συμφωνία. Προσβάλλει την Βουλή το γεγονός ότι μιλάμε εν λευκώ για μία συμφωνία.  Η Ελλάδα από μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και κατορθώσατε να την κάνετε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. 
Ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό βιάζεστε. Με ηθικά απαξιωμένους θα πάτε στην ψηφοφορία.
Είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης. Μυστικά διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς παραβιάζοντας πολιτική δεκαετιών. Κύριε Τσίπρα το Συμβούλιο στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές.
Άρον – άρον υπέγραψε την Συμφωνία ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο. Τώρα φορά τη στολή του μακεδονομάχου ενώ τον Ιούλιο μπορούσε να τον ρίξει. Ο ίδιος κ. Καμμένος είναι αυτός που σας έδωσε το στυλό να υπογράψετε τις Πρέσπες. Ποιον κοροϊδεύετε;».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:
«Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή». 
Κλιμακώνοντας την κριτική του, υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».
«Η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω (…)Με θλίβει το γεγονός ότι γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα.
Άλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ομολογήσει, πως χειρίζεται  το Σκοπιανό ως καταλύτη αναδιάταξης του σκηνικού για τα δικά του σχέδια».
Στην συνέχεια έκανε λόγο για τις επτά αλήθειες που δείχνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή.
"Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα όμως δεν μπορείτε να κρύψετε επτά αλήθειες" είπε και ανέφερε:
1) Η Συμφωνία ανατρέπει μια πάγια στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδίκησε το σύνολο της περιοχής. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια που θα μονοπωλούν την ταυτότητα της Μακεδονίας.
2) Η απαράδεκτη υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο άρθρο της Συμφωνίας. Διπλό ψέμα η δήθεν αναγνώριση από το 1977. Στα πρακτικά που δόθηκαν στην δημοσιότητα, εμφανίζονται οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αν ομολογούν ότι η Ελλάδα δεν αναγνώριζε ανέκαθεν καμία μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ποτέ οι Σκοπιανοί, το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κύριε Τσίπρα. Ούτε το ΝΑΤΟ αναγνώριζε ότι η Ελλάδα αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και το κάνετε εσείς. Βγείτε κ. Τσίπρα και πείτε ότι θα ομιλείται στην ευρύτερη περιοχή μακεδονική γλώσσα.
3) Η ταυτότητα δεν αποκαλείται βορειομακεδονική ώστε να συνδέεται με την ταυτότητα των Σκοπίων. Η συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες και έτσι να αναγράφονται στα διαβατήριά τους.
4) Καταφέρατε ακόμη και το περιβόητο erga omnes να στραφεί εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Να το χαίρεστε το erga omnes σας κύριοι της συμπολίτευσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους αποκαλούμε και εμείς Μακεδόνες τους Σκοπιανούς και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Το πρόβλημα προκύπτει στο πολλαπλάσιο για τα εμπορικά σήματα. Εκατοντάδες εταιρείες χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός. Τα μόνα μακεδονικά ροδάκινα που θα υπάρχουν, είναι αυτά που θα παράγονται στην βόρεια Μακεδονία. Τις συνέπειες θα τις πληρώνουμε όλοι για χρόνια. Αν ο όρος μακεδονικά ροδάκινα χρησιμοποιείται από παραγωγούς της Βέροιας και η χρήση τους προκαλεί σύγχυση, θα υποχρεωθούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτά για σας είναι ψιλά γράμματα.
5) Η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία τόσο διαφημίζετε δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση!
6) Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.
pronews