13.1.19

Και μετά τους ΑΝΕΛ τι; - Ποιοι αποστάτες, πρόθυμοι και γυρολόγοι θα στηρίξουν την εκχώρηση της Μακεδονίας

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το ποιοι θα στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το ποιοι θα είναι αυτοί που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης καθώς οι δύο ψηφοφορίες αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες. 
Μετά την απόφαση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και παράλληλα να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρώην πλέον υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και απείλησε με διαγραφές όσους ξεφύγουν από την κεντρική εντολή. Πλέον η Κυβέρνηση χρειάζεται 151 «ναι» για να αποφύγει τις εκλογές και οι δηλώσεις του Καμμένου άνοιξαν τη συζήτηση για το ποιοι βουλευτές θα παρέχουν στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης καθώς η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και η Κατερίνα Παπακώστα  θα δώσουν την θετική τους ψήφο στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόβλημα υπάρχει με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος θα εγχειριστεί αυτή την εβδομάδα και άρα κανείς δεν ξέρει πως θα πάει να ψηφίσει.
Ποιος βουλευτής, όμως, θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα; Συζητιόταν αρκετά το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε πρόσφατα: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται. 
Άλλη μία ψήφο ίσως είναι αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να στηρίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για 152 άτομα, καθώς εδώ και εβδομάδες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν διεξαχθεί αρκετές μυστικές συναντήσεις.
Μετά απ’ όλες αυτές τις τοποθετήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και την θέση του ότι όποιος ψηφίσει υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης θα διαγραφεί, όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού θα αναγκαστεί να διαγράψει τουλάχιστον τέσσερα (Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Κόκκαλη και Χρυσοβελώνη) στελέχη του κόμματος του.
Με βάση λοιπόν την διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο αναμένεται να παραιτηθεί επισήμως ο Πάνος Καμμένος και να τοποθετηθεί  ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Η ορκωμοσία του δεν αποκλείεται να γίνει αύριο το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί. Την Τρίτη ξεκινάει και η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ. Την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή, το πρωί ο πρωθυπουργός θα καταθέσει για συζήτηση την συμφωνία των Πρεσπών η οποία θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις. Κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτές οι συνεδριάσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες ή μιάμιση μέρα καθώς η κυβέρνηση μπορεί εάν θέλει να ορίσει την δυο συζητήσεις σε μια μέρα και άλλη μία την επόμενη.
Τ. Κουίκ σε Π. Καμμένο: Θα στηρίξω την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μέρα
Λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του Πάνου Καμμένου, ο Τέρενς Κουίκ απάντησε με ένα tweet στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση.
“Ο Κουίκ μου έλεγε προεκλογικά: εμείς με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ, με την αριστερά ποτέ και έκλαιγε για την Μακεδονία. Και στο υπουργικό βγήκε και στήριξε τον κ. Κοτζιά”, είπε ο Πάνος Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά του, ο Τέρενς Κουίκ επανάλαβε όσα είχε υποστηρίξει στο περίφημο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος είχαν έντονη αντιπαράθεση σημειώνοντας ότι η στάση του δεν αλλάζει.
Συγκεκριμένα έγραψε:
«Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: Ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν Π/Θ,ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της &δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα. Ισχύει και τώρα».
Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο:Ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν Π/Θ,ΥΠΕΞ &η κυβέρνηση,που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της &δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα.Ισχύει &τώρα
156 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει: Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:
Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής. 
Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής.
155 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Από την άλλη ψήφους βουλευτών υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μετράει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα 145. Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπολογίζουν και στους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης). Άλλωστε, ο κ. Δανέλλης έχει δηλώσει ανοιχτά πως «εμείς θα υπερψηφίσουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Τον μαγικό αριθμό των 151 συμπληρώνουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα.
Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση».

Μάλιστα σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα του αν τον διαγράψει ο Καμμένος εκείνος απάντησε «όχι». «Δεν την παραδίδω την έδρα μου. Θα την παραδώσω την ημέρα που θα εκλείψει πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
pronews