8.1.19

Α.Τσίπρας: Έχει 151 βουλευτές για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά μετά τι γίνεται; - Κρίσιμη συνάντηση με Π.Καμμένο

151 βουλευτές για την Συμφωνία των Πρεσπών πιθανόν να υπάρχουν, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα την υπερψηφίσουν και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά από εκεί και πέρα τι;

Θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία σε άλλα νομοσχέδια ώστε να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση... αμέριμνη μέχρι το τέλος μετά από μια αποχώρηση των ΑΝΕΛ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές. Όπως όλα δείχνουν σε αυτούς θα προσμετρούνται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που και θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί, πρίν παραδώσει την έδρα του προφανώς με μελλοντικό σχεδιασμό να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι), λέγεται ότι και αυτοί θα πολιτευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Αλλωστε ο κ. Δανέλλης είπε χθες πως θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν την χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτούς θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα προστεθεί και ο Τέρενς Κουίκ.
Μυστήριο παραμένει το τι θα πράξει η Έλενα Κουντουρά. 
Δεν αποκαλύπτει η υπουργός Τουρισμού τι θα κάνει ούτε με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ούτε με το πολιτικό της μέλλον με τους ΑΝΕΛ καθώς ήδη πιστεύεται ότι έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν επιβεβαιώνει τίποτα από όλα αυτά
Ακόμα και έτσι πάντω η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται με 149 ψήφους και υπολείπεται δύο ψήφων για να φτάσει τους 151, που η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε χθες ότι τους διαθέτει
Εκλογές ίσως και ενωρίτερα από τον Μάϊο εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος υλοποιήσει την υπόσχεσή του προς τους Ελληνες και αποχωρήσει από την κυβέρνηση στις 19 Μαΐου, ενώ το πλέον «παίζει» ως ημερομηνία των πρόωρων εκλογών ακόμη και στις 17 Μαρτίου.
Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών. Αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την υπερψήφιση της συμφωνίας -εφόσον έχει τη βεβαιότητα ότι διαθέτει την σχετική πλειοψηφία- καθώς και ορισμένων νομοσχεδίων-παροχών με διορισμούς και επιδόματα, “σπρώχνοντας” έτσι τον χρόνο πιό κοντά στις ευρωεκλογές, ή προκηρύξει εκλογές πριν έλθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, είναι «σφαγμένος»: Οι διαφορές που γράφονται από όλες τις σοβαρές δημοσκοπήσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση 6 μονάδες και στην χειρότερη 13 μονάδες υπέρ της ΝΔ και κατά της κυβέρνησης.
Σε όλα τα σενάρια ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται βαριά ήττα που θα υπονομεύσει και την «επόμενη ημέρα». Αρα γιατί να πάει σε εκλογές τον Μάρτιο;
Τονίζουμε ότι πώς ότι και να λέει ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας, δεν υφίσταται ούτε μία πιθανότητα για εκλογές μετά τον Μάϊο: Η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ψήφου και από εκεί και πέρα τυχόν επιμονή για εκλογές τον Οκτώβριο, μόνο την ταχύτητα στον κυβερνητικό κατήφορο θα μεγαλώσει.
Αλλά αν καταφέρει να ψηφίσει ενωρίτερα τις παροχές, τότε ίσως για λόγους τακτικής να πάει προς τις 17 Μαρτίου: Ισως και να αφήσει στη ΝΔ το Σκοπιανό.
Οι εξελίξεις θα κριθούν και από την απόφαση που θα ανακοινώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος την ερχόμενη Τετάρτη, αν και το κόμμα του πρακτικά έχει εξαερωθεί, αλλά ο ίδιος παλεύει για το πολιτικό του μέλλον. Ηδη η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει Τσίπρα για τις Πρέσπες και όχι Καμμένο.
pronews