31.12.18

Πέθανε η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα

Σε ηλικία 74 ετών «έφυγε» από τη ζωή η βουλευτής των ΑΝΕΛ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, νικημένη από τον καρκίνο. 
Η Χρυσούλα Γιαταγάνα γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 9 Μαΐου του 1944 και ήταν μητέρα δύο παιδιών. 

Είχε πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νομικής επίσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (Τομέας Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού και Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου) και στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία – Εγκληματολογία στο Τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ.
Από το 2002 έως το 2014 ήταν δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2012 εξελέγη βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Μάρτιο του 2014 ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Από το 1995 ασκούσε τη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επί 14 έτη ήταν Εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Υπήρξε καθηγήτρια στα Τ.Ε.Ι. Λάρισας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στα μαθήματα: α) Επικοινωνία, β) Πρακτική γραμματείας, γ) Οργάνωση γραφείου και δ)Γενικές Αρχές Δικαίου και για δύο χρόνια ήταν Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών στην Πολυεθνική Εταιρία HELFRIZE (ΒΙ.ΠΕ.Βοιωτίας-2.500 εργαζόμενοι).
Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, η Χρυσούλα Γιαταγάνα είχε διατάξει μεγάλη έρευνα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Γεντί Κουλέ την περίοδο 1984 – 1986, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση των φυλακών, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους.
Οι καταγγελίες τότε ήταν πολλές και με την έρευνά της όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά αποκάλυψε διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, παρότι, όπως είχε δηλώσει, είχε λάβει εντολή από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το «κουκουλώσει», ενώ δεχόταν και απειλές κατά της ζωής της και των παιδιών της από εμπόρους ναρκωτικών.
Με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στο οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Επταπύργιο το 1989.
Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Γεντί Κουλέ: Η απολογία», στο οποίο, με τη μορφή μυθιστορήματος, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον αγώνα που έδωσε για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα.
pronews