21.12.18

«Κλείδωσε» κάτω από το 1 δισ.$ η αναβάθμιση των F-16: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν με 488 εκατ.$ το πρόγραμμα

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε εχθές  την κατακύρωση του συμβολαίου για την αναβάθμιση των 84 F-16 της ΠΑ ύψους 996.775.000 δολαρίων στην εταιρεία Lockheed Martin.

Από αυτά τα 996 εκατ. $ τα 488 κεατ. προέρχονται από χαμηλότοκο δάνειο μέσω  FMS της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ουάσιγκτον. (FMS funds in the amount of 488.419,750$ are being obligated at the time of award).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, η Lockheed Martin θα αναλάβει την αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση V, έναντι 996.775.000 δολαρίων, ποσό αρκετά χαμηλότερο από το 1,1 δισ. $ που υπολογιζόταν αρχικά ότι θα στοιχίσει το πρόγραμμα.
Το ύψος των ετήσιων δόσεων, δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξαρτάται από το παραδοτέο έργο, δηλαδή την πρόοδο των εργασιών.
Αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Fort Worth στο Τέξας και την ΕΑΒ, ενώ ως χρόνος περάτωσης των διαδικασιών αναβάθμισης δίνεται η 30η Ιουνίου 2027.
Το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει την έδρα του  στην αεροπορική βάση Wright-Patterson στο Οχάιο αναλαμβάνει υπεύθυνο για το πρόγραμμα.
Η ανακοίνωση της σύμβασης από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σηματοδοτεί και εξελίξεις για την ΕΑΒ, η οποία περιμένει την υπογραφή της σύμβασης με την Lockheed Martin, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να είναι έτοιμη η εταιρία να φέρει εις πέρας την αναβάθμιση των ελληνικών F-16.
Η παραλαβή του πρώτου αναβαθμισμένου F-16 της ΠΑ στο επίπεδο Viper θα γίνει, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό το αργότερο έως τα Χριστούγεννα του 2019 δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα.
Αυτό θα επιτρέψει  να ανοίξει η γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ, από την οποία θα βγουν τα υπόλοιπα αναβαθμισμένα F-16.
Ακόκη βέβαια το πρώτο F-16 της ΠΑ: δεν έχει αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και στόχος αυτό είναι γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε το πρωτότυπο να επιστρέψει  στην Ελλάδα πριν το τέλος του 2019.
pronews