1.11.18

Ο μέγας γρίφος του εκσυγχρονισμού των F-16 και η πρόταση των Αμερικανών για τη λύση του


Τον Φεβρουάριο του 2019 θα έχει η Πολεμική Αεροπορία την οριστική απάντηση των Αμερικανών για το πως μπορεί να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην αναβάθμιση των ελληνικών F-16, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Α/ΓΕΑ.  Το Militaire.gr έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στο πρόβλημα συνεργασίας του ραντάρ AESA και του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS.

Το πρόβλημα το είχε επισημάνει η αμερικανική αεροπορία που “δεν παίζει” με τέτοια θέματα.
Με πολύ απλά λόγια το “ψηφιακό” AESA δεν μπορεί να “συνυπάρξει” με το “αναλογικό” ASPIS. Το ερώτημα είναι πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και με τι κόστος.
Για να μην πλατιάζουμε: είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί τεχνική λύση που θα μπορέσει να “παντρέψει” AESA και ASPIS. Η “καθαρή λύση” που προτείνουν οι Αμερικανοί είναι να τοποθετηθεί νέο σύστημα αυτοπροστασίας και πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν ότι υπάρχει στα σκαριά πρόταση για συγκεκριμένο σύστημα που βρίσκεται όμως υπό ανάπτυξη. Οι Αμερικανοί λένε ότι θα είναι καλό, αλλά μέχρι να το δούμε ποιος μπορεί να εγγυηθεί;
Παρόλα αυτά η αμερικανική αεροπορία μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lokcheed Martin, έχουν φτιάξει μια κοινή ομάδα τεχνικών οι οποίοι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 θα παρουσιάσουν στην Πολεμική Αεροπορία όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για “διορθώσεις” στη συνεργασία AESA-ASPIS. Δηλαδή , τι ποσοστό απωλειών θα έχει το ραντάρ και το σύστημα αυτοπροστασίας αν λειτουργούν ταυτόχρονα, μετά από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να επιχειρηθούν. Η παρουσίαση αυτής της μελέτης θα γίνει για να δοθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις στην ΠΑ, αν και όσοι γνωρίζουν σε βάθος το πρόβλημα επιμένουν ότι η μοναδική λύση είναι να μπει στα αεροπλάνα νέο σύστημα αυτοπροστασίας.
Πόσο θα είναι το κόστος σ΄ αυτή τη περίπτωση; Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100 με 150 εκατομμύρια. Που θα βρεθούν; Από αμερικανικές πηγές αναφέρεται ότι “το πρόγραμμα δεν θα φθάσει το 1,5 δις δολάρια, αλλά εκτιμάται ότι τελικά θα αγγίξει το 1,3. Συνεπώς υπάρχουν χρήματα για το σύστημα αυτοπροστασίας”. Άρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις που μίλησε για 1,5 δις δολάρια στη συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο στο Πεντάγωνο, μάλλον “θα πέσει μέσα”.
Το επόμενο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα “τρέξει” το πρόγραμμα. Η ΠΑ “καίγεται” αλλά όπως όλα δείχνουν μέχρι τις αρχές του 2019, ο εκσυγχρονισμός δεν θα ΄χει ξεκινήσει.
millitaire