1.11.18

Πύραυλοι τουρκικής κατασκευής


Το ...δικό της σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας σχεδιάζει να κατασκευάσει μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια η Τουρκία. Κεντρικό στοιχείο του συστήματος θα είναι οι τουρκικής κατασκευής πύραυλοι Siper (Χαράκωμα), οι πρώτοι από τους οποίους προβλέπεται να είναι έτοιμοι το 2021.

Στη σημαντική αυτή προαναγγελία προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια εκδήλωσης του συμβουλίου τεχνολογικής έρευνας και του ερευνητικού ινστιτούτου αμυντικών βιομηχανιών, στην Aγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος εκθείασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία, όπως σημείωσε, ήδη καλύπτει το 65% των αναγκών σε εξοπλισμούς, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον.
Οι πύραυλοι Siper θα λειτουργούν παράλληλα με το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στην Τουρκία αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2019. Η απόφαση αυτή της Aγκυρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος. Επιπλέον, οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Μόσχα θα αποκτήσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε απόρρητα σχέδια και πληροφορίες της Ατλαντικής Συμμαχίας μέσω των ραντάρ που συνοδεύουν τους S-400.
Αμερικανικές κυρώσεις
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει την Aγκυρα να ακυρώσει την προμήθεια των S-400, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις. Hδη, η προγραμματισμένη αγορά, από πλευράς Τουρκίας, αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-35 έχει τεθεί υπό αίρεση, καθώς είναι ισχυρές οι φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο που πιέζουν για τη ματαίωση της αγοράς αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την Aγκυρα. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Aμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε ότι η αγορά θα προχωρήσει κανονικά.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Aμυνας της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι η χώρα του έχει προσφέρει οικονομικές διευκολύνσεις στην Τουρκία αναφορικά με την αγορά των πυραύλων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια διακυβερνητικής διάσκεψης στην Αβάνα της Κούβας, ο Μπορίσοφ αποκάλυψε ότι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει πρόσθετους S-400 στην αρχική τους τιμή μετά την εγκατάσταση του κύριου μέρους της αρχικής παραγγελίας. Στις ίδιες δηλώσεις του, γνωστοποίησε ότι η αντίστοιχη σύμβαση για την παράδοση S-400 στην Ινδία συνομολογήθηκε με βάση το ρωσικό ρούβλι και όχι το αμερικανικό δολάριο.
kathimerini