21.10.18

To Μάρτιο φτάνουν τα Kiowa Warrior στην Ελλάδα


Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται ότι θα προχωρήσει η παραλαβή των 70 ελικοπτέρων ελαφράς αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior από τον Ελληνικό Στρατό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα ελικόπτερα θα παραδοθούν τον Μάρτιο του 2019 και θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ναυλωμένο πλοίο μεταφορών το οποίο θα φέρει την πρώτη παρτίδα από τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός που θα μεταφέρει. Πρόθεση είναι οι παραδόσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε ο τύπος να ενταχθεί άμεσα σε υπηρεσία σε μονάδες της Αεροπορίας Στρατού τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σε μονάδες της ΑΣΔΕΝ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το 2019, αναμένεται να παραληφθεί το σύνολο των 70 OH-58D Kiowa Warrior. Από τα 70 ελικόπτερα, τα 36 θα είναι πλήρως εξοπλισμένα, τα υπόλοιπα 24 μερικώς ενώ τα τελευταία 10 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και όχι ως πηγή ανταλλακτικών.
Αρχικός αποδέκτης των OH-58D θα είναι η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο η οποία είναι η έδρα των εξής μονάδων: 1ο ΤΕΕΠ με AH-64A+, 2ο ΤΕΕΠ με AH-64D και 1ο ΤΕΑΣ με UH-1H. Το Στεφανοβίκειο φαίνεται εκ πρώτης όψεως μια φυσική επιλογή αν και είναι γνωστό ότι 10 OH-58D θα παραδοθούν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου εδρεύουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ), η Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ). Οπότε υπήρχε και το σενάριο η εκπαίδευση του αρχικού πυρήνα χειριστών να γίνει εκεί.
Εκπαίδευση με νοοτροπία “μαχητή”
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι το πρώτο στάδιο συγκρότησης εκπαιδευτών που θα αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα στα Kiowa Warrior, θα γίνει στο Στεφανοβίκειο καθώς πρόκειται για στελέχη που θα προέλθουν από μονάδες που πετάνε σήμερα με Apache! Η απόφαση αυτή εκπορεύεται από το γεγονός ότι οι χειριστές που θα πετάξουν με τα Kiowa Warrior θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή πτητική εμπειρία ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η κατάρτιση που έχουν ως “μαχητές”, καθώς τα OH-58D εφαρμόζουν ευρύ φάσμα τακτικών που χρησιμοποιούν τα επιθετικά ελικόπτερα.
Άλλωστε στον Αμερικανικό Στρατό η αρχική του αποστολή για τουλάχιστον 15 χρόνια ήταν η κοινή δράση με μονάδες Apache με τα οποία πετούσαν σε μικτούς σχηματισμούς. Αποστολή τους ήταν η έρευνα και ο εντοπισμός στόχων σε ρόλο (hunter – Killer), τους  οποίους στη συνέχεια μπορούσαν είτε να «παραδώσουν» στα επιθετικά ελικόπτερα για καταστροφή είτε να έχουν ρόλο προωθημένου παρατηρητή εκτελώντας κατάδειξη.
Η τακτική αυτή επέτρεπε στα AH-64A+ να παραμένουν σε ασφαλή απόσταση και υπό κάλυψη χωρίς να χρειάζεται να «εκτεθούν» στην εχθρική αντιαεροπορική άμυνα αφού τα OH-58D αναλάμβαναν τα «φωτίζουν» τους στόχους για τα βλήματα AGM-114F Hellfire. Η ανάγκη αυτή εξαλείφθηκε στον Αμερικανικό Στρατό με την είσοδο σε υπηρεσία του AH-64D Longbow Apache – οπότε και τα Kiowa Warrior ανέλαβαν αποκλειστικά ρόλο αυτόνομης προωθημένης αναγνώρισης.
Ανάλογους ρόλους και τακτικές αναμένεται να υιοθετήσουν σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού καθώς η Ελλάδα παραμένει ο μοναδικός πλέον χρήστης της αρχικής έκδοσης του Apache, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να είναι ιδανικός για δράση στον τομέα ευθύνης του Δ΄ ΣΣ στη Θράκη.
Το γεγονός ότι το ηλεκτροοπτικό συγκρότημα του OH-58D Kiowa Warrior συγκρίνεται ευρέως με αυτό των AH-64, τα καθιστά ιδιαίτερα ικανά στον χερσαίο αγώνα και εκτιμάται από τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού ότι θα επιτρέψουν την μεγιστοποίηση της φονικότητας του στόλου των AH-64A+ ιδίως στο νυχτερινό αγώνα.
Αναγνώριση σε “νέα επίπεδα”
Οι επιδόσεις των OH-58D θα είναι επίσης πολύτιμες όπως αναφέρεται και σε ότι αφορά τη δράση σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να ενισχύει από αέρος την δράση των μονάδων της ΑΣΔΕΝ. Η έγκαιρη προειδοποίηση και στοχοποίηση εχθρικών δυνάμεων θα αγγίξει «νέα επίπεδα» ενώ η μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή θα επιτρέψει τη μείωση της καταπόνησης τoυ στόλου των Apache που μεταξύ άλλων είχαν στα καθήκοντά τους την αναγνώρισης – ένεκα του υψηλών επιδόσεων ηλεκτροοπτικού συστήματος.
Κατ αυτόν τον τρόπο τα Apache θα πάψουν να είναι «εργαλεία για όλες τις δουλειές», και θα αποτελέσουν ότι ακριβώς είναι: Μια πανίσχυρη δύναμη που θα δρα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, εξαπολύοντας τεράστιο όγκο πυρός ενώ θα αποχωρεί αμέσως μετά την προσβολή των στόχων. Οι ρόλοι επιτήρησης και αναγνώρισης θα αποτελέσουν αποκλειστικό ρόλο των OH-58D σκοπό για τον οποίο άλλωστε κατασκευάστηκαν.
Το OH-58D είναι ένα ελαφρύ ελικόπτερο με σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις υποστήριξης. Αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα που θα λειτουργήσει υπέρ στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του τύπου σε μονάδες της ΑΣΔΕΝ.
Ρόλος “εναέριου κυνηγού” με STINGER
Τέλος μια σημαντική προοπτική είναι η αξιοποίηση του τύπου σε ρόλο hunter Killer εχθρικών ελικοπτέρων με τα βλήματα Stinger ATAS. Πρόκειται για ίδιου τύπου βλήματα με την φορητή έκδοση σε διπλό εκτοξευτή που μπορούν να φέρουν τα OH-58D Kiowa Warrior σε κάθε πλευρά ή σε συνδυασμό με ατρακτήδιο πολυβόλου 0,50in.
Η προμήθεια ATAS από τον ΕΣ δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά είναι ένα κρίσιμο μέρος του οπλοστασίου του Kiowa Warrior, το οποίο με δεδομένη την αύξησή της απειλής από τα επιθετικά ελικόπτερα T-129 του Τουρκικού Στρατού θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.
Η ύπαρξη και μόνο μικρών και ευέλικτων ελικοπτέρων με τέτοια δυνατότητα από πλευράς ΑΣ θα παρέχει αξιόπιστη αποτροπή σε μια καίρια απειλή για τις τις ελληνικές μονάδες στα νησιά σε περίοδο σύρραξης.
doureios