12.10.18

Καθηλώθηκαν τα αμερικανικά F-35, εν αναμονή τεχνικού ελέγχου

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι καθηλώνει το στόλο των F-35, λίγες μέρες μετά την απώλεια ενός F-35B. Οι τεχνικοί που εξέτασαν την περίπτωση, θεώρησαν ότι μπορεί να υπάρχει πιθανό πρόβλημα με τις σωληνώσεις καυσίμου του κινητήρα. Η ανακοίνωση του γραφείου F-35 JPO αναφέρει τα εξής: «Οι Αμερικανικές Υπηρεσίες και οι διεθνείς συνεργάτες παύουν προσωρινά τις πτήσεις του F-35, ενώ η υπηρεσία πραγματοποιεί επιθεώρηση του στόλου και των σωληνώσεων καυσίμου στους κινητήρες του αεροσκάφους».

Η ανακοίνωση αυτή ανακυκλώθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο και θεωρήθηκε ότι όλα τα F-35, σ’ όλες τις Πολεμικές Αεροπορίες που το έχουν εντάξει σε υπηρεσία, έχουν καθηλωθεί και δεν πετάν. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε, στο Twitter, ότι μόνο κάποια βρετανικά F-35 έχουν καθηλωθεί, αλλά όχι όλα: «Αντίθετα με τις αναφορές, όλα τα F-35 μας δεν έχουν καθηλωθεί. Καθηλώσαμε ορισμένα, για προληπτικούς λόγους, ενώ αναμένουμε τα ευρήματα του ελέγχου. Οι δοκιμαστικές πτήσεις από το HMS Queen Elizabeth συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η ανάρτηση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας. Μέχρι στιγμής, η Μεγάλη Βρετανία είναι η μόνη χώρα που έχει διαψεύσει τις αρχικές αναφορές για καθήλωση των F-35 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το γραφείο F-35 JPO πρόκειται για την εφαρμογή πάγιων και βασικών διαδικασιών ασφαλείας, ενώ ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 24-48 ωρών. Η απόφαση πάρθηκε με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εξέτασης του ατυχήματος του F-35B στη Νότια Καρολίνα, στις 28 Σεπτεμβρίου. Μια ημέρα πριν, ένα F-35B των Αμερικανών Πεζοναυτών είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επιχειρησιακή αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ δύο ημέρες αργότερα ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε ότι στόχος του είναι η διαθεσιμότητα του F-35 στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις να ανέλθει στο 80%, από το 55% που είναι σήμερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019.
defencereview