12.10.18

Άγκυρα: «Έχουμε ηχητικά & οπτικά ντοκουμέντα από την δολοφονία & τον διαμελισμό του Κασόγκι»! - Ν.Τραμπ: «Φρικτό πράγμα»


Τι απέγινε ο «ενοχλητικός» για το Ριάντ Σαουδάραβας δημοσιογράφος και συνεργάτης της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι; Η Άγκυρα λέει πως δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας αυτόν τον μήνα όπως αναφέρουν στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο που αποδεικνύουν την δολοφονία.

Αυτό βέβαια προκαλεί ερωτήματα για το πως η Άγκυρα κατόρθωσε να αποκτήσει μέσα από το προξενείο μιας άλλη χώρας τέτοια ντοκουμέντα καθώς και το αν παρακολουθεί με διάφορους αθέμιτους τρόπους την ελληνική πρεσβεία και τα ελληνικά προξενεία αλλά η ουσία παραμένει: Το Ριάντ πρέπει να αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά αν ισχύει τότε πρέπει να λογοδοτήσει και φυσικά οι Αμερικανοί θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον σύμμαχό τους στην Μέση Ανατολή.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει την αμερικανική και οι καταγραφές, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που επικαλείται η Ποστ στην οποία δούλευε ο Κασόγκι, αποδεικνύουν ότι μια ομάδα στελεχών των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν ενόψει του γάμου του, τον σκότωσε και διαμέλισε το πτώμα!
Τέτοιες σκηνές έχουμε δει μόνο σε έργα κατασκοπείας.
Ειδικά το ηχητικό αρχείο -κατά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας- είναι συντριπτικό, καθώς τα μακάβρια στοιχεία που αποτυπώνει αποδεικνύουν τι συνέβη στον Κασόγκι και ότι ευθύνεται για τον θάνατό του μια ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων.
«Το ηχητικό αρχείο από το εσωτερικό» του προξενείου «καταγράφει ακριβώς τι συνέβη στον Τζαμάλ αφού μπήκε» στο κτίριο, είπε μία από τις πηγές της εφημερίδας, που όπως και άλλες μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του και τις φωνές ανδρών οι οποίοι μιλούν στα αραβικά. Μπορεί να ακούσει το πώς ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε», είπε αυτή η πηγή.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια δεύτερη πηγή ενήμερη για το ηχητικό αρχείο ανέφερε ότι ακούγονται άνδρες να επιδίδονται στον ξυλοδαρμό του Κασόγκι.
Ο γνωστός δημοσιογράφος, που διατηρούσε επί σειρά ετών σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, είχε γράψει πολλά επικριτικά άρθρα για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας και για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Η ύπαρξη αυτών των αποδεικτικών στοιχείων εξηγεί γιατί Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ριάντ για τη δολοφονία του Κασόγκι. Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι δίσταζαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη αυτών των στοιχείων διότι έκριναν πως θα αποκάλυπταν πόσο ευρεία είναι η κατασκοπεία των τουρκικών αρχών σε ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις στην τουρκική επικράτεια και πώς γίνεται, εξηγεί η Ποστ.
Δεν είναι σαφές εάν Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δει το οπτικό υλικό ή έχουν ακούσει το ηχητικό αρχείο, πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν για τα ευρήματα Αμερικανούς ομολόγους τους, κατά την εφημερίδα.
Γνώμη μας πάντως είναι ότι οι Αμερικανοί και τα έχουν δει και τα έχουν ακούσει και τα ήξεραν από την αρχή.
Επισήμως, το Ριάντ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη την εξαφάνιση του Κασόγκι και διαβεβαιώνει ότι αποχώρησε από το προξενείο λίγη ώρα αφότου εισήλθε σε αυτό. Η Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποδέχθηκε αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να σχηματιστεί κοινή επιτροπή η οποία θα διενεργήσει την έρευνα για το τι συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι.
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής ενός νομοσχεδίου στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη φερόμενη δολοφονία του Κασόγκι «φρικτό πράγμα», αλλά απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες. 
«Το ερευνούμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα κάνουμε ανακοινώσεις σύντομα. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, συνεργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που έγινε είναι φρικτό πράγμα, αν όντως έγινε. Εννοώ, ίσως να μας περιμένει κάποια ευχάριστη έκπληξη, αλλά για κάποιο λόγο τείνω να αμφιβάλλω για αυτό».
Πάντως ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία ή να μειώσει τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ριάντ.
Κακά τα ψέματα, εάν αποδειχτεί, που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι πιθανό, ότι το Ριάντ προχώρησε σε τέτοια αποτρόπαια πράξη, θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα και το ίδιο και η Ουάσιγκτον.

Πρώτα απ'όλα θα συντηρήσει το θέμα ψηλά η ίδια η Wahington Post (το έχει ήδη ανακοινώσει) για όσο χρειαστεί μέχρι το Ριάντ να αναγκαστεί τουλάχιστον να το παραδεχτεί. Ειδικότερα όμως ΕΕ και ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα από την κοινή γνώμη τους για όποια συνεργασία θα έχουν με το Ριάντ.
Φυσικά το Ριάντ (εάν έκανε αυτό που λένε οι Τούρκοι) δημιουργεί και ένα κακό προηγούμενο: Όποιος δεν είναι αρεστός σε κάποια χώρα, θα προσκαλείται στην πρεσβεία της και θα δολοφονείται εν ψυχρώ ατιμώρητα σα να μην τρέχει τίποτα. 
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δοθεί μια πειστική διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν μπορεί αυτό να αιωρείται για πάντα. Εάν οι Τούρκοι έχουν ντοκουμέντα όπως λένε, να τα δείξουν, εάν για κάποιο λόγο ψεύδονται τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί. Η κατηγορία δολοφονίας δεν είναι... φάρσα.
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως και η διευθύντρια σύνταξης του Economist Zanny Minton Beddoes, έφυγε από μια διεθνή διάσκεψη στο Riyadh η οποία μάλιστα παρομοιάζονταν ως το "Davos in the desert" λόγω των κατηγοριών ανάμειξης της Σ.Αραβίας στην φερόμενη δολοφονία του Jamal Khashoggi.

pronews