8.10.18

Ιταλικός πυρετός «γκρεμίζει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Σαλβίνι: «Δεν υποχωρούμε- Δεν θα γίνουμε Ελλάδα»

Κατρακύλα  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να συγκρουστεί μετωπικά με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, την ώρα που ο Ματέο Σαλβίνι προεξοφλεί: "Αυτή η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω. Δεν θα γίνουμε η επόμενη Ελλάδα". .

Τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατακρημνίστηκαν και αντίστοιχα τα ιταλικά ομόλογα απογειώθηκαν, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς τις ιταλικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η Κομισιόν στις Βρυξέλλες διαμήνυσε στη Ρώμη ότι ανησυχεί για τα σχέδια του ιταλικού ελλείμματος της προσεχούς τριετίας, απειλώντας να απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2019.
Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως  -σύμφωνα με τη Ρώμη-  επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Στον απόηχο της διαμάχης, το κόστος δανεισμού στην Ιταλία «χτύπησε» υψηλό τετραετίας με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται πάνω από το 3,6% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014.
Παράλληλα, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,43% χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων (19.851 το κλείσιμο), με τις ιταλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.
Επιπλέον, η διαπραγμάτευση για τις ιταλικές μετοχές των Unicredit, UBI και Mediobanca ανεστάλη.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έζησαν μία Black Monday:
Λονδίνο FTSE 100 7.233,33  -85,21μονάδες  -1,16%
Παρίσι CAC 40 5.300,25  -59,11 μονάδες  -1,10%
Ζυρίχη SMI 8.964,14   -77,94 μονάδες  -0,86%
Φραγκφούρτη DAX30 11.947,16   -164,74 μονάδες   -1,36%
Φραγκφούρτη EuroStoxx50 3.309,72   -35,79 μονάδες  -1,07%
Σαλβίνι: «Δε θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή - Δε θα γίνουμε Ελλάδα»!
Την ίδια ώρα απάντηση σε όσους παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Ιταλία, θεωρώντας ότι η Ρώμη θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα πίσω, καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν.
Κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταλήξουμε όπως η Ελλάδα.
Αυτό είναι λάθος», τόνισε ο κ. Salvini σε δηλώσεις του στο δεύτερο πρόγραμμα της Rai (Rai2).
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η αύξηση των spreads στα ιταλικά ομόλογα αποτελεί προϊόν «συνομωσία» ο επικεφαλής της Lega Nord, είπε: 
«Δεν είμαι φίλος των συνωμοσιών. Πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν να φοβίζουν τις αγορές ή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τις φοβίσουν, αν και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν έχουν εξετάσει ούτε κατά το ελάχιστο το οικονομικό μας πρόγραμμα.
Όταν το πράξουν όλα θα ησυχάσουν».
Σε μία ακόμη ερώτηση εάν φοβάται το ενδεχόμενο τα spreads να εκτοξευθούν στις 400 μονάδες βάσης, προσέθεσε «και τι θα γίνει εάν φθάσουν στις 500 ή τις 600 ή τις 700;
Ελπίζω ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί θα πλήξει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών και τις δικές μου.
Επαναλαμβάνω εάν εξετάσουν προσεκτικά την ιταλική οικονομία, τότε τα spreads θα υποχωρήσουν.
Εάν, όμως, υπάρχουν κάποιοι που προχωρούν σε πωλήσεις γιατί δεν τους αρέσει η ιταλική κυβέρνηση και γιατί υπακούν στις εντολές της Ευρώπης, θα πρέπει να τους θυμίσω ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν θα κάνουμε πίσω.
Οι Ιταλοί είναι εδώ έτοιμοι να μας στηρίξουν.
Και επαναλαμβάνω, εμείς δεν θα έχουμε την κατάληξη της Ελλάδας».

«Την ώρα που κοιμάστε το ΔΝΤ προετοιμάζεται για τη δεύτερη μεγάλη ύφεση στη διεθνή οικονομία»
Το ΔΝΤ προετοιμάζει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα για μια δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το παγκόσμιο χρέος είναι σε υψηλότερα  επίπεδα από αυτά που ήταν το 2008 και αυτό είναι ένα από τα βασικότερα  προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση, χειρότερη αυτή τη φορά.
Όπως αναφέρει η αποτυχία κυβερνήσεων και θεσμικών φορέων να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (σ.σ. πάλι αυτή η λέξη) οι οποίες θα προστατέψουν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα από «ανεύθυνες συμπεριφορές» θα έχουν ως αποτέλεσμα μια «εκρηκτική αποσυμπίεση».
Στην έκθεσή του ΔΝΤ καταδεικνύει ως υπεύθυνες και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τη δημιουργία του πυριφλεγούς αυτού περιβάλλοντος.
«Μια περίοδος εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων έχει δημιουργήσει τις παθογένειες εκείνες που βλάπτουν το οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη» προσθέτει το ΔΝΤ.
Και η Ελλάδα που βρίσκεται;
Σύμφωνα με την Handelsblatt προ μιας νέας τραπεζικής κρίσης.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 37 εκατ. ευρώ έχουν χάσει από τα μέσα Μαΐου στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου όσοι επένδυσαν στις ιταλικές τράπεζες- μία απώλεια άνω του 25%. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας αιτία είναι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης.
«Από κοινού οι εξελίξεις στις δύο χώρες πυροδοτούν φόβους μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» προειδοποιεί η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης.
Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης
pronews