11.10.18

Β.Νετανιάχου: «Η Τουρκία θα σαμποτάρει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» - Είναι αποφασισμένες Αθήνα-Λευκωσία;

Bέβαιος ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει να σταματήσει τις γεωτρήσειςστην κυπριακή ΑΟΖ είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Β.Νετανιάχου όπως είπε κατ'ιδίαν στους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Ν.Κοτζιά και Ν.Χριστοδουλίδη.

Τη αποκάλυψη έκαναν διπλωματικές πηγές στους Times of Israel και αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς παίρνοντας την σκυτάλη από τον Υπ. Ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τουρκική γεώτρηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου κάπου στην Μεσόγειο από τον "Πορθητή", το ψευδο-ΥΠΕΞ των Κατεχόμενων ανακοίνωσε πως η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας ΤPAO από κοινού με την "ΤΔΒΚ" θα εκκινήσουν με πρόγραμμα ερευνών για φυσικό αέριο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ!
Από την πλευρά τους, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος ανακοίνωσαν αμυντική συμφωνία λέγοντας «η τουρκική απειλή κατά ενός, αποτελεί απειλή για όλους». Παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη συνομιλιών με προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα οριοθέτησης των Αποκλειστικών τους ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος. 
Φαίνεται όμως πως κυρίως Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να μην μείνουν μόνο στα λόγια.
Νεώτερες πληροφορίες από την Τουρκία, αναφέρουν ότι η γεώτρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα μεταξύ των τεμαχίων «8» και «9», σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Λεμεσού, σε περιοχή που τα κατεχόμενα ορίζουν αυθαίρετα ως ΑΟΖ του ψευδοκράτους τους.
Οι δηλώσεις Οζερσάι έγιναν στο Anadolu, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το άνοιγμα διαγωνισμού για το τεμάχιο "7" ως προσπάθεια ληστείας των δικαιωμάτων των Τ/κ.
«Η Τουρκία και η 'ΤΔΒΚ' δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να πάρει ξένες εταιρείες στο Οικόπεδο 7»  ανέφερε ο Οζερσάι για να προσθέσει:
"Τ/κ και η ΤPAO θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα εξερεύνησης φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό νησί" .
«Η ‘ΤΔΒΚ’ και η TPAO θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε  τα δικαιώματά μας στο οικόπεδο 7».
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «παράνομο» το άνοιγμα διαγωνισμού για το οικόπεδο  «7» στην ΑΟΖ προς τις ξένες εταιρείες από την Δοίκηση των Ε/κ όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως είναι μια προσπάθεια να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων
Συνεπώς ο Β.Νετανιάχου στέλνει μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες για μείζονα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι εάν δεν επιδείξουν αποφασιστικότητα η Τουρκία θα πάρει αυτό που θέλει, θα σταματήσει τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε δυσοίωνο χαρακτήρισε το μέλλον της Τουρκίας ως δημοκρατία κάτω από την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει περεταίρω πτώση.
«Ο Ερντογάν κάθε δύο εβδομάδες με αποκαλεί Χίτλερ. Δεν βλέπω φως στο τούνελ», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως «ο Ερντογάν παίρνει οικονομικές αποφάσεις που δεν έχουν κανένα νόημα. Η κατάσταση εκεί χειροτερεύει».
PRONEWS