11.9.18

Η γαλλική στήριξη και η επίσκεψη-κλειδί στο Ισραήλ


Επίσκεψη-σταθμός μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου στο Ισραήλ, στις 13 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής συνάντηση θα ασχοληθεί και με ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό που ενδιαφέρει τη Λευκωσία, όπως ασφαλώς και την Αθήνα, είναι η ασφάλεια των γεωτρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αυτές δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς η Τουρκία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε παρενόχλησή τους για ευνόητους λόγους. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα στην ΑΟΖ με την κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Πορθητής».
Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου. Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία έχουν διαμορφώσει και ένα σχέδιο δράσης για την ευρύτερη περιοχή και αναμένεται σύντομα ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Το όλο σκηνικό διαμορφώνεται τη στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διανύουν τη χειρότερή τους περίοδο. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί, που επιδιώκουν πλήρη έλεγχο της περιοχής μας, θεωρούν πως θα πρέπει να εντάξουν στους σχεδιασμούς και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν ότι βασικό στήριγμα -ακόμη και σε θέματα ασφάλειας- είναι η Γαλλία ενόψει και των εξελίξεων στα ενεργειακά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το ταξίδι του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Λευκωσία.

Αναταραχή στα Κατεχόμενα

Η οικονομική κρίση στα Κατεχόμενα, ως αποτέλεσμα αυτής που προκλήθηκε στην Τουρκία, προκαλεί μεν κοινωνική αναταραχή, ωστόσο, το κατοχικό καθεστώς φαίνεται να έχει σαφείς οδηγίες να τη χαλιναγωγήσει. Είναι ξεκάθαρο πως αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, που μετέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα για επαφές, επέστρεψαν με διαβεβαιώσεις για συνέχιση της οικονομικής στήριξης από την Τουρκία.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ούτε και μπορούν με τις διαβεβαιώσεις να πείσουν όσους αντιδρούν. Στην Τουρκία θέτουν το δίλημμα: Είτε θα σταματήσουν τις αντιδράσεις και να κάνουν υπομονή είτε θα τους κόψουν τη βοήθεια, που σημαίνει πως θα τους κλείσουν το οξυγόνο. Η κρίση αυτή, πάντως, δημιουργεί και ευκαιρίες, που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επηρεάζονται πολίτες της.
Κώστας Βενιζέλος