11.9.18

Έβρος: Το μυστήριο με τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζητάνε άσυλο


Έβρος: Το μυστήριο με τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζητάνε άσυλο στην Ελλάδα. Περνούν από τον Έβρο και ζητούν να παραμείνουν στη χώρα μας
Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού περιστατικού με τη σύλληψη των δύο Τούρκων στον Έβρο, υπήρξε αρχικά η σκέψη ότι ίσως να πρόκειται για άτομο που αυτομόλησε, όπως άλλωστε κάνουν χιλιάδες Τούρκοι μέσω του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr το διάστημα λίγο πριν και κυρίως μετά τις τουρκικές εκλογές, ένα κύμμα Τούρκων προσφύγων κατακλύζει τον Έβρο. Πρόκειται κυρίως για αντικαθεστωτικούς που φοβούνται ότι θα διωχθούν από τον Ερντογάν.
Υπολογίζεται ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ξεπερνούν τις 6000. Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καταθέτουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.
Το τελευταίο διάστημα λένε οι πληροφορίες του Armyvoice.gr ότι καθημερινά ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που περνούν τον Έβρο και ζητούν άσυλο κυμαίνεται από 20 έως 40 άτομα.
Το μυστήριο μάλιστα των τελευταίων ημερών είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.
Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν πρόθεση να μεταβούν σε άλλες χώρες, είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ. Ωστόσο η πλειοψηφία ζητάει άσυλο και δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ως πόλη διαμονής δηλώνουν την Αθήνα. 
Πολλές είναι οι εκτιμήσεις για αυτά τα μυστήρια. Κατ’ αρχήν φαίνεται ότι κάτι έχει συμβεί και επίκειται πογκρόμ διώξεων στο τουρκικό ναυτικό και φαίνεται ότι φεύγουν για να προφθάσουν πιθανή σύλληψη.
Το γεγονός ότι επιθυμούν να μείνουν στην χώρα μας,  μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν την επομένη του πραξικοπήματος στην Αλεξανδρούπολη με ελικότερο, πήραν άσυλο και πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα τους εκδώσει ούτε θα τους ανταλλάξει.
Συνεπώς νιώθουν ασφαλείς. Από την άλλη υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Όσοι ελπίζουν ότι θα ανατραπεί ο Ερντογάν και θα αλλάξουν τα πράγματα, θέλουν να βρίσκονται κοντά για να επιστρέψουν.

Πογκρόμ κατά των στρατιωτικών στην Τουρκία

Ο,τι και να συμβαίνει, το πογκρόμ κατά Τούρκων στρατιωτικών στην χώρα τους συνεχίζεται αμείωτο.
Υπό κράτηση τέθηκαν από τις τουρκικές αρχές, 48 στρατιώτες και οκτώ άλλα πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο πρώην ιμάμη που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, εκείνοι που τέθηκαν υπό κράτηση συγκαταλέγονται στους 89 υπόπτους, οι οποίοι συνελήφθησαν έπειτα από ένταλμα της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξήχθη σε εννέα επαρχίες.
Οι αρχές πραγματοποιούν συστηματικά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον υπόπτων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν από τον Ιούλιο 2016 και έπειτα, μετά δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.
armyvoice