4.9.18

Σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία: Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας!

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του κ. Βαρθολομαίου αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπ' όψιν τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο. «Και πρώτα απ' όλα είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ανακοίνωση του ρίχνοντας βόμβα μεγατόνων.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, να τηλεφωνήσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ και ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε για σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία! Εντονη οργή επικρατεί στο Κρεμλίνο για το αμερικανικό σχέδιο -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- υπαγωγής 30 εκατ Ορθόδοξων πιστών της Ουκρανίας στον Οικουμενικό Θρόνο!
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε επίσημα πριν λίγο πως η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία αποκτά την ιδιότητα της Αυτοκεφαλίας, υπαγόμενη στον Οικουμενικό Θρόνο, και ως εκ τούτου αποκόπτεται από το Πατριαρχείο Μόσχας. 
"Εκατομμύρια Ουκρανοί περιμένουν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αυτό θα επηρεάσει την ίδια την ύπαρξη του κράτους". 
"Η Αυτοκεφαλία θα εκπληρώσει την ανεξαρτησία του κράτους, θα ενισχύσει την θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη. Θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών" τόνισε.
"Η Ορθοδοξία είναι ένα από τα θεμέλια της Ουκρανίας και η Αυτοκεφαλία είναι "ζήτημα ανεξαρτησίας" των Ουκρανών" πρόσθεσε.
"Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για εμάς. Ο στρατός προστατεύει την γή μας. Η γλώσσα προστατεύει την καρδιά μας και η πίστη προστατεύει την ψυχή μας" ανέφερε ο Ποροσένκο.
Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου του Κιέβου δήλωσε στο Facebook ότι η κίνηση για την παροχή ανεξαρτησίας προχωράει. 
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι η απόφαση είχε ληφθεί και ότι οι σχετικές διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη» έγραψε ο αρχιεπίσκοπος Γιεβστράτι Ζόρια.
Το ουκρανικό θα μας απασχολήσει πολύ από δω και πέρα καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Π.Ποροσένκο, το πήγε ένα βήμα πιο μακριά και ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση των κομμάτων για να προχωρήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα.
Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ  και το ΝΑΤΟ!
Οπως είπε ο Π.Ποροσένκο, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν "οσο το δυνατόν πιο γρήγορα" !
Ολοι καταλαβαίνουμε πλέον πως οδεύουμε σε ταχύτατες καταστάσεις στο Ουκρανικό κι στην ευρύτερη περιοχή μετά και την δολοφονία του ηγέτη των ρωσόφωνων, Ζακχαρένκο.
Συνεπώς, μετά από περίπου 28 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προχωρεί στην παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εκκλησιαστική ενότητα στην χώρα. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στο Πατριάρχη Κύριλλο ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανάλογες διεργασίες.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα, αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία», τόνισε.
Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Αυτοκεφαλία σημαίνει σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία
Οι προσπάθειες που καταβάλλει η ουκρανική ηγεσία για την εξασφάλιση του αυτοκέφαλου καθεστώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ένα πολιτικό σχέδιο και μια προσπάθεια να αυξηθεί η εκλογική επιρροή της ηγεσίας, ανέφερε σήμερα ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αρχές της Ουκρανίας έχουν μισό χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές, δεν έχουν υπάρξει πραγματικές επιτυχίες, η οικονομική κατάσταση είναι σοβαρή, η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής, η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται, και χρειάζονται κάποια ισχυρή δύναμη για να αυξήσουν τις αξιολογήσεις τους και έτσι αποφάσισαν να τερματίσουν το έργο που οι σχισματικοί ξεκίνησαν πριν από ένα τέταρτο πριν από έναν αιώνα και δεν τα κατάφεραν », δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας στο Rossiya-24 VGTRK).
Οι πολιτικές αρχές συχνά παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, οι οποίες συχνά βλάπτουν την Εκκλησία, είπε ακόμη.
«Εάν, Θεος φυλάξοι, τα πράγματα εξελίχθούν με αυτόν τον τρόπο, όπως μερικοί ονειρεύονται […], δηλαδή αν παραχωρηθεί ένας τόμος και δηλωθεί αυτοκεφαλία, αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκκλησιαστικού λαού δε θα δεχτεί αυτή την αυτοκεφαλία – ίσως μια δέσμη σχισματικών θα την αποδεχόταν κάτι που θα δικαιολογούσε ένα σχίσμα, κάτι που θα έπληττε σοβαρά την Ορθοδοξία στην Ουκρανία, πράγμα που θα έδινε ένα άλλο σχίσμα και το σημαντικότερο θα ήταν να χωριστεί ολόκληρο το σώμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας ,” τόνισε.
Вселенський Патріархат ухвалив рішення про право Вселенського Патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам права на створення Помісної Церкви. І в першу чергу Україні – права на створення Помісної Соборної Православної Української Церкви.

pronews