17.9.18

Τουρκική οργή για τη γαλλική ναυτική βάση στη Λάρνακα: Με επιδείξεις ειδικών δυνάμεων απειλούν τις κυπριακές γεωτρήσεις

Τις κυπριακές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ απειλεί η Τουρκία με προπαγανδιστικό υλικό από επιδείξεις των ειδικών δυνάμεων  SAT-SAS του Ναυτικού που ανακυκλώνεται από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα άλλα τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν την "έντονη δυσφορία"  της Άγκυρας για την δημιουργία της γαλλικής ναυτικής βάσης στη Λάρνακα, οι τελικές προετοιμασίες για την οποία ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο.

Οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων παρουσιάζονται με σειρά φωτογραφιών που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Instagram το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας από άσκηση που πραγματοποίησαν κομάντος SAT στη Μεσόγειο, προκειμένου ‘να δώσει το δικό του μήνυμα’ στα πολεμικά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να ‘καλύψουν’ τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εξόρυξη του φυσικού αερίου της ‘νότιας Κύπρου’.
Την ώρα που η ‘»διοίκηση της νότιας Κύπρου»’, όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Τούρκους, με τη συνδρομή μεγάλων εταιρειών, όπως η EXXON Mobil, Total, Shell, Eni, Noble Energy, Kogas ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Μεσόγειο, μία αρμάδα πολεμικών πλοίων από τις χώρες προέλευσης όλων αυτών των εταιρειών έχει συνταχθεί παράλληλα στα ανοιχτά της Συρίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν στείλει δυο πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους Tomahawk, ενώ η Αγγλία στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο ένα υποβρύχιο με πυρηνικές κεφαλές και η Γαλλία δεν λέει να μετακινήσει τις φρεγάτες της από την περιοχή.
Ως απάντηση επομένως στην έντονη πολεμική κινητικότητα που παρατηρείται στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει στείλει κι αυτή με τη σειρά της πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία περιπολούν αλλά και πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, επίλεκτες ομάδες κομάντος SAT πραγματοποίησαν πρόσφατα άσκηση κάνοντας καταρρίχηση  από ελικόπτερο SEAHAWK πάνω στο τουρκικό πλοίο μεταφοράς καυσίμων και πολεμοφοδίων TCG Akar, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και φωτογραφίες της οποίας το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας δημοσίευσε στο Instragram με τίτλο:
«Χαιρετισμούς από τους βατραχανθρώπους».
«Το μήνυμα που ήθελε η άσκηση αυτή να περάσει ήταν σαφές», αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσίευσε και φωτογραφίες από φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια του τουρκικού  Ναυτικού που πλέουν στην Φότσα, απέναντι από τη Μυτιλήνη, για να θυμίσει –όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ- ότι ανά πάσα στιγμή, αν δοθεί εντολή, μπορούν να μετακινηθούν προς όποια άλλη περιοχή υπάρξει ανάγκη.
Η γαλλική ναυτική βάση
Την ίδια ώρα άλλα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται με εκτενή άρθρα τους στην γαλλική ναυτική βάση στη Λάρνακα, με την Άγκυρα να μην κρύβει την έντονη δυσφορία της, λέγοντας πως πρόκειται για ένα προκλητικό μήνυμα από το Παρίσι.
Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται άρθρο με τίτλο «Ναυτική βάση της Γαλλίας στη Λάρνακα» της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» σύμφωνα με το οποίο Γαλλία και Κύπρος θέλουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας και όλα αυτά πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-yves Le Drian ο οποίος επισκέφτηκε τη Λευκωσία την προηγούμενη εβδομάδα  όπου αποφασίστηκε η επίσπευση των εργασιών για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, για τη γαλλική ναυτική δύναμη, η οποία όπως σημειώνεται, θα σταθμεύει μόνιμα στην Κύπρο.