5.9.18

Παρίσταναν τους κωφάλαλους...
Μεσημβρινές ώρες χθες, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τέσσερις αλλοδαπούς ηλικίας 25, 20, 26 και 20 ετών (1 άντρας-3 γυναίκες), οι οποίοι παριστάνοντας ψευδώς τους κωφάλαλους και επιδεικνύοντας έντυπο διενέργειας εράνου εισέρχονταν σε καταστήματα και αποκόμιζαν χρηματικά ποσά από πολίτες.

ΠΑΤΡΑ: Και άλλο περιστατικό, που αλλοδαποί μας πιάνουν κορόϊδα:


Δύο άντρες από τη Ρουμανία, ηλικίας 27 και 28 ετών, συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.
Ειδικότερα, οι δυο δράστες, ενεργώντας από κοινού, με έναν ακόμα συνεργό τους, ο οποίος αναζητείται, προσέγγιζαν περαστικούς, θαμώνες καταστημάτων και εργαζόμενους στο κέντρο της Πάτρας και προσποιούμενοι τους κωφάλαλους ζητούσαν από αυτούς χρήματα.
Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί κρατούσαν από ένα ντοσιέ, το οποίο ανέγραφε: «Η Εθνική Ένωση για κωφάλαλους και καταπιεσμένους σωματικά ανθρώπους και φτωχά παιδιά θέλει να ανοίξει ένα διεθνές κέντρο για στήριξη. Παρακαλώ για την υποστήριξη σας με την υπογραφή σας. Ευχαριστώ» και με ταυτόχρονες κινήσεις των χεριών τους, ζητούσαν από τους πολίτες χρήματα.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προσέγγισαν τους δράστες με διακριτικότητα και αφού βεβαίωσαν ότι πρόκειται για απάτη, τους συνέλαβαν.
Σε σωματική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στους δυο συλληφθέντες, βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν δυο κινητά τηλέφωνα, μικρά χρηματικά ποσά, καθώς και δυο ντοσιέ με την προαναφερόμενη επιγραφή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθότι η δράση των απατεώνων με τη συγκεκριμένη μέθοδο, συνίσταται στην έκδοση πακέτων συνδρομών για κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή διάφορα σωματεία (π.χ. αναπήρων, τυφλών κλπ) και στην εκμετάλλευση της ευαισθησίας που επιδεικνύουν οι πολίτες σε τέτοιου είδους ζητήματα, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν οικονομικά στις πρωτοβουλίες αυτές.

Επισημαίνεται ότι, οι περιπτώσεις αυτές (έρανοι, διάθεση εισιτηρίων κλπ) πρέπει να διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τα εισπρακτικά μπλοκ πρέπει να είναι σφραγισμένα νομότυπα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πολίτες πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι προφανώς πρόκειται για υπόθεση απάτης.