27.9.18

«Ξενοφών»: Άνεμοι 10 μποφόρ «σφυροκοπούν» την χώρα - Που έχει απαγορευτικό απόπλου και κλειστά σχολεία

Αστατος θα είναι ο καιρός την ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές.
Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ανεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Επιλέξτε την πόλη που θέλετε στην παρακάτω μετεωρολογική εφαρμογή, για να δείτε τον καιρό που θα κάνει εκεί τις επόμενες 4 ημέρες:
Αναλυτική πρόγνωση
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νοτιά με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες παροδικές νεφώσεις. στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 16 έως έως 24 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα οπού υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 28 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
τα προβλήματα από το πέρασμα του «Ξενοφώντα» είναι πολλά, κυρίως στην ακτοπλοΐα με τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ και σε πολλές περιοχές τα σχολεία παραμένουν κλειστά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ξημερώματα Πέμπτης, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί,  η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για πτώση δέντρων στην Αγία Φιλοθέη. Επί της οδού Νίκης 15, δύο μεγάλα δέντρα καταπλάκωσαν, όπως μαρτυρούν οι παρακάτω φωτογραφίες,  δύο αυτοκίνητα. 
Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.
Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.
Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.
Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.
Ζάκυνθος: Κλειστά τα σχολεία του νησιού λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας 
Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, το βράδυ της Τετάρτης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.
Αναλυτικότερα, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.
Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.
Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και του δήμου Σαρωνικού
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.
Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Έπεσαν δέντρα, ξηλώθηκαν στέγες 
Λόγω των ισχυρών ανέμων η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική έχει δεχθεί περισσότερες από 85 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ άλλες 20 δέχθηκε στην υπόλοιπη επικράτεια.
Ενα πελώριο δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κλήθηκε η πυροσβεστική για να το απομακρύνει από το οδόστρωμα.
Το πρωί της Τετάρτης αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς, ευτύχώς, να τραυματιστεί κάποιος μαθητής.
Στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, κυρίως στο κέντρο της πόλης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.
Οι άνεμοι έσκισαν τα πανιά ιστιοφόρου στην Πάτρα
Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν και την Πάτρα, όπου υπάρχουν αναφορές για πτώσεις δέντρων και κλαδιών στην ευρύτερη περιοχή, με την Πυροσβεστική ήδη να έχει παρέμβει σε δύο περιπτώσεις.
Παράλληλα, στον Πατραϊκό Κόλπο ένα ιστιοφόρο έπλεε με σκισμένα πανιά, προσπαθώντας να πιάσει λιμάνι. 
«Τσουνάμι» στην Παμβώτιδα
Στους ισχυρούς ανέμους έχει παραδοθεί και η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. 
Τα κύματα της λίμνης, παρότι η στάθμη είναι πεσμένη, βγαίνουν στη στεριά και τα νερά φτάνουν μέχρι την πλατεία Μαβίλη και τον δρόμο.
pronews